Linkovi

Haltzel: 'Pravi bi se domoljub predao Tribunalu'


"Da je Ante Gotovina pravi domoljub predao bi se haškom sudu jer ovako samo nanosi štetu hrvatskom narodu, kojem bi trebao pomagati" - izjavio je Michael Haltzel, savjetnik u senatskom Odboru za vanjsku politiku.

U intervjuu za Glas Amerike Haltzel se osvrnuo i na pogoršavanje raspoloženja hrvatske javnosti prema članstvu Hrvatske u Europskoj uniji. "To je šteta. Ja mogu razumijeti kako narodi u mnogim zemljama mogu imati refleksnu patriotsku reakciju, ali nadam se da će ljudi, ne samo u Hrvatskoj nego i drugdje, ipak zastati i razmisliti o globalnoj slici - bi li doista htjeli da njihova zemlja bude primljena u Europsku uniju pod nekim posebnim, nižim standardima.”

Nadam se da će se situacija razriješiti, rekao je Michael Haltzel, savjetnik u senatskom Odboru za vanjsku politiku. On je dodao da je "Hrvatska za njega uvijek bila zapadna zemlja", te da pripada Europskoj uniji.

"A da bi se to ostvarilo, Hrvatska mora pokazati punu suradnju s Tribunalom za ratne zločine, što znači da se general Ante Gotovima mora pojaviti pred Tribunalom" - rekao je savjetnik senatskog Odbora za vanjsku politiku Michael Haltzel. “Pozvao bih Gotovinu da se ponaša kao hrvatski patriot i preda se kao što su učinili mnogobrojni optuženici protiv kojih je haaški Tribunal za ratne zločine podigao optužnicu. Isto ovo bih poručio i Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. Ono što oni sada rade je nanošenje štete svom narodu, kojem bi trebali pomoći.”

Kao primjer “istinskog domoljubnog ponašanja” Michael Haltzel je istaknuo bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja, kojeg kosovski Albanci smatraju ratnim junakon, koji se nedavno predao haaškom Tribunalu, nakon ostavke na premijerski položaj.

XS
SM
MD
LG