Linkovi

Prosper: Pitanje Gotovine treba riješiti dok se razmatra primanje Hrvatske u transatlantske institucije (26/2/05)  - 2005-02-26


Hrvatskoj su i Sjedinjene Države i Europska unija jasno poručili da treba rješiti problem odbjeglog generala Ante Gotovine kako bi se moglo nastaviti s uključivanje u euro-atlanstke integracije – izjavio je u Washingtonu pomoćnik američkog državnog tajnika za pitanja ratnih zločina, ambasador Pierre-Richard Prosper. S njim je razgovarala Mirela Bruk.

O problemima na koje se nailazi u procesuiranju optuženika za ratne zločine – bilo da je u pitanju pokrajina Darfur, ili Ruanda, ili Balkan – govorio je u washingtonskom Institutu Brookings američki veleposlanik Pierre-Richard Prosper. Upitali smo ga – vjeruje li da je Hrvatska spremna ući u europske integracije i uz to što je general Ante Gotovina na slobodi?

“Ono što smo rekli Hrvatskoj jest da se ovo pitanje treba riješiti. Znam da Europljani pažljivo prate ovo pitanje prije nego što će odlučiti da li započeti s pregovorima 17. ožujka. Kad smo bili upitani za naše mišljenje - rekli smo da smatramo da pitanje Gotovine treba biti riješeno dok razgovaramo o njenom prijemu u transatlanske i europske institucije,” izjavio je

Pomoćnik američke državne tajnice za pitanja ratnih zločina, veleposlanik Pierre-Richard Prosper, istaknuo je da se o ratnim zločinima priča već više od deset godina, te da odista treba riješiti ta pitanja, kako bi se mogli voditi normalni razgovori o trgovini, te o političkim pitanjima koja se tiču napretka i puta prema Europi.

XS
SM
MD
LG