Linkovi

Gotovinu traže i u Francuskoj (6/2/05) - 2005-02-05


Bjegunac Gotovina hrvatski je problem, na hrvatskoj je Vladi odluka hoće li pristupni pregovori početi 17. ožujka, a uvjet je puna suradnja s Haagom. Ovo su poruke iznesene zadnjih nekoliko dana uz podsjećanja – jer ponavljanje u ovakvim situacijama nikada ne škodi – da se odluka o početku pregovora donosi jednoglasno, što znači da svih 25 Unijnih članica ocijeni besprijekornom kooperaciju Zagreba s Haagom. Ovo znači da Hrvatska ima vremena do 17. ožujka riješiti problem suradnje, ističu u luxembourškom Predsjedništvu.

Za Luxembourg je otvaranje pregovora s Hrvatskom potencijalni trofej polugodišnjeg predsjedavanja i potvrda uspješnosti rada. Iako je ova zemlja ne jednom isticala punu, iskrenu potporu Hrvatskoj, uključujući i onu stranačku vladajućih demokršćana sestrinskom HDZ-u, u ulozi predsjedavajuće države Luxembourg neće odučivati u ime svih nego samo kao jedan do 25 glasova.

Jedna zemlja može zaustaviti početak pregovora usprotivi li se stavu većine jer pregovore starta jednoglasno davanje zelenog svjetla. U kontekstu cijele ove priče oko bjegunca zanimljivi su signali iz Pariza. Na redovnim konferencijama za novinare u Ministarstvu vanjskih poslova novinarski je upit o stavu Francuske prema svom građaninu (Gotovina je i francuski državljanin) zatekao obično izvrsno informiran glasnogovornički tim. Postoji li mandat za hapšenje bjegunca, pitao je novinar glasnogovornika Quai d Orsaya. Ne znam, raspitat ćemo se, odgovoreno je.

Dan kasnije, informacija je proširena. Ante Gotovina državljanin je Republike Francuske od 1979. godine i koristi važeću francusku putovnicu. Niti jedan zakon ove zemlje ne dozvoljava oduzimanje državljanstva bivšem članu Legije stranaca. Francuska je, pojasnio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, odmah reagirala na zahtjev Tužiteljstva i time ispunila obavezu suradnje postavivši u trenutku raspisivanja međunarodne tjeralice Gotovinu na domaću listu traženih osoba. Trenutno Gotovinu traže Nacionalna policija i Nacionalna žandarmerija, potvrđeno je uz sljedeći dodatak, "prema saznanjima francuskih vlasti Ante Gotovina ne boravi u Francuskoj".

XS
SM
MD
LG