Linkovi

Rehn: Nema popuštanja Hrvatskoj


Povjerenik za proširenje Europske Unije Olli Rehn tvrdi da Hrvatska treba pojačati napore do pune suradnje s Haagom jer tek ona otvara pristupne pregovore.

Prvi sastanak ad hoc skupine EU koja će procjenjivati stupanj suradnje Zagreba s Haagom sa predstavnicima Hrvatske održati će se 26. travnja, na marginama redovnog skupa ministara vanjskih poslova u Luxembourgu, potvrdio je povjerenik za proširenje Olli Rehn. Toga je dana predviđen i sastanak zajedničkog Vijeća za provedbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Luxembourško će Predsjedništvo odlučiti kada će skupina izvijestiti o svojim nalazima.

Rehovi su komentari, izrečeni euro-parlamentarcima Vanjskopolitčkog odbora, znakoviti i prvo su veliko, ozbiljno upozorenje Zagrebu da osnivanje skupine za procjenu ne znači snižavanje kriterija. Po njemu, skupina je neka vrst, opisao ju je povjerenik, "proširene Unijine trojke".

Samo osnivanje skupine je, citiram, "korisna metoda koja će vrlo jasno obrazložiti hrvatskoj Vladi da će u potpunosti morati surađivati s Tribunalom prije otvaranja pristupnih pregovora". Povjerenik Rehn je rekao kako bi mu bilo drago da hrvatska Vlada ozbiljno shvati odluku Europskog vijeća kojom je ono osnovalo radnu skupinu za praćenje i procjenu suradnje te da u tom svjetlu pojača napore do pune suradnje. Tek s njom, zaključio je povjerenik za proširenje, možemo startati pregovore.

Podsjećam da je radna skupina osnovana na zadnjem skupu čelnika 25 država – članica, u njoj su ministri vanjskih poslova Luxembourga i budućih predsjedavajućih zemalja Velike Britanije i Austrije, uz visokog izaslanika za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solanu i povjerenika za proširenje Olli Rehna.

Grupa će raditi oko četiri tjedna a rezultat, dakle procjena kvalitete suradnje, očekuje se krajem svibnja.

XS
SM
MD
LG