Linkovi

Prosvjed NFCA američkom veleposlaniku Franku u vezi s izjavom o 'slučaju Gotovina' (4/1/05) - 2005-01-03


Nacionalna federacija Amerikanaca hrvatskog podrijetla – NFCA – izvjestila je o pismu koje je uputila veleposlaniku Sjedinjenih Država u Hrvatskoj Ralphu Franku, kritizirajući njegovo nedavno insistiranje da hvatanje i izručenje generala Ante Gotovine treba biti preduvjet hrvatskog uključenja u euro-atlantske integracije. Pismo -čija je kopija upućenja i državnom tajniku Colinu Powellu, te čelnim članovima kongresnih odbora koji se bave vanjskom politikom - potpisao je Edward A. Andrus, predsjednik krovne organizacije koja okuplja više skupina američkih Hrvata, s ukupno oko 130 tisuća članova.

Prema priopćenju NFCA-a – gospodin Andrus je na pisanje bio potaknut izvješćima s tiskovne konferencije na kojoj je veleposlanik Frank komentirao navode prema kojima su Sjedinjene Države tražile od zemalja Europske unije da ne odrede datum početka pristupnih pregovora s Hrvatskom prije no što se general Gotovina preda. U pismu američkom veleposlaniku naglašava se da se “…ignoriraju ne samo napori koje Hrvatska ulaže u pogledu suradnje s Haškim tribunalom, nego i sve značajnija uloga koju Hrvatska igra u uspostavljanju regionalne stabilnosti i suradnje.”

Predsjednik NFCA-a u pismu američkom veleposlaniku tvrdi da je Hrvatska “vodeća demokratska država u regiji”, te da su međunacionalni odnosi u njoj “bolji nego u bilo kojoj drugoj državi-nasljednici bivše Jugoslavije, uključujući i Sloveniju…”. Gospodin Edward Andrus kritizira tvrdnju veleposlanika Franka da je “predaja generala Gotovine preduvjet regionalne stabilnosti”. Takve su ocjene netočne - rekao je – s obzirom da je Hrvatska “već postigla stabilnu demokraciju.”

XS
SM
MD
LG