Linkovi

Europski narodnjaci traže da EU 17. ožujka počne pregovore s Hrvatskom (4/3/05) - 2005-03-03


Europski su narodnjaci zatražili početak pregovora s Hrvatskom 17. ožujka držeći da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haagom. Rezolucija je gest potpore Vladi premijera Sanadera, iako ovaj dokument nikoga ne obavezuje.

"Počnite pregovore s Hrvatskom, Hrvatska u potpunosti surađuje s Haagom" - apelirali su narodnjaci, članovi europske udruge pučkih stranaka u svojoj izvanrednoj rezoluciji o Hrvatskoj, koja je objavljena sinoć.

U njoj se navodi sljedeće: jedini izuzetak od preko šest stotina zadovoljenih traženja kaznenog suda jeste slučaj Gotovina; procjena zadovoljavanja seta kriterija trebala bi se zasnivati isključivo na konkretnim činjenicama umjesto na spekulacijama; u krajnjem slučaju politička je odluka o početku pristupnih pregovora s Hrvatskom isključivo pravo EU, bez obzira na mišljenje ostalih organizacija, ne-članica EU i pojedinaca.

Rezolucija završava izražavanjem zabrinutosti da bi odlaganje početka pregovora izazvalo negativne efekte po političku stabilnost regije te, kao takvo, citiram, "ne bi nagradilo napore i dosege Hrvatske na polju suradnje s ICTY, manjinske politike, tržišnih reformi i uspješne politiuke borbe protiv nacionalizma".

Rezoluciju je usvojio Politički odbor udruge europskih narodnjaka poprativši objavu rezolucije komentarom predsjednika udruge Wilfrieda Martensa. "Jednoglasno podržavamo vladu premijera Sanadera i njezine inicijative. Odluka o početku pregovora 17. ožujka esencijalan je korak od životnog političkog značaja po ovu zemlju".

Skupu Političkog ureda narodnjaka prisustvovala je minisitrica vanjskih poslova RH Kolinda Grabar – Kitarović.

Sama rezolucija, iako je istinski gest solidarne potpore kakvu narodnjaci kontinentalne udruge zdušno pružaju Hrvatskoj, nema nikakvog značaja niti utjecaja na konačnu odluku o otvaranju pregovora. Rezolucija ne obavezuje čak ni članice udruge – jedna od zemalja koja je uvijek zahtijevala punu suradnju s Haagom signalizirajući da će to i sada učiniti jeste, primjerice, Nizozemska s vladajućom strankom premijera Balkenendea, također članicom udruge.

XS
SM
MD
LG