Linkovi

David Scheffer: Haški optuženici ne određuju kako će biti optuženi (15/1/05) - 2005-01-14


U Muzeju Holocausta u Washingtonu održan je jednodnevni simpozij o sudjenima nacistima za zločine počinjene nad Židovima, ali i o drugim sudjenjima za ratne zločine nakon Drugog svjetskog rata. Jedna od tema bila su i sudjenja ratnim zločincima na medjunarodnom haškom tribunalu za područje bivše Jugoslavije.

“Upravo smo okončali sve istrage i optužnice i sada ćemo raditi da se novi optuženici izvedu pred sud i to će biti nas glavni cilj u ovoj godini” – izjavio je za Glas Amerike David Tolbert, zamjenik glavne tužiteljice na haškom tribunalu i jedan od sudionika spomenutog simpozija.

Razgovarali smo i o mogućnosti da se neki od tzv. “hrvatskih slučajeva” iz den Haaga prepuste lokalnim sudovima.

"Za Hrvatsku je tužitelj napravio jedan prijedlog za prebacivanje slučaja Ademi-Norac na hrvatski sud. Sada čekamo na odluku sudskog vijeća. To je, u ovom trenutku, jedini prijedlog kojeg smo napravili za Hrvatsku. Hrvatsko sudstvo je napredovalo, sada se razmatra tužiteljev prijedlog o transferu ovog slučaja.”

Upitali smo – je li moguće i slučaj Ante Gotovine prepustiti hrvatskom sudstvu?

“Optužnica je podignuta na haškom tribunalu i on mora doći u den Haag” – glasio je kratak i odlučan odgovor zamjenika glavne tužiteljice haškog tribunala, Davida Tolberta.

O slučaju Gotovina razgovarali smo i s Davidom Schefferom, koji je u vrijeme administracije predsjednika Clintona bio zadužen za pitanja ratnih zločina: “Čini se da general želi pregovarati te da ima više povjerenja u popustljivost i rezultate hrvatskog sudstva nego haškog tribunala. No, to zapravo nije njegova namjera. Ukoliko doista želi suradjivati postoji vrlo civiliziran način da se on pojavi na haškom tribunalu. Uostalom, mnogo je hrvatskih optuženika to učinilo s hrabrošću. Pitanje je – ima li general Gotovina dovoljno hrabrosti ili i dalje ostaje kukavica?”

David Scheffer kaže da optuženici ne odlučuju o tome kako će biti optuženi. Tu odluku donosi medjunarodna zajednica kroz Vijeće sigurnosti i haški tribunal. I hrvatska vlada je svjesna da je obvezna suradjivati s haškim sudom i ona sama sudjeluje na neki način u donosenju takve odluke, a ne optuženik – kazao je naš sugovornik.

XS
SM
MD
LG