Linkovi

Barroso: 'Puna suradnja s Tribunalom još ne postoji' (2/3/05) - 2005-03-01


Europska unija neće popuštati - dalo se naslutiti iz riječi predsjednika europske Komisije Jose Manuel Barrosa, nakon susreta s predsjednikom RH Stipom Mesićem.

"Ničim nećemo umanjiti kredibilitet Tribunala. Ministarsko viijeće EU jednoglasno će odlučiti što je to puna suradnja Hrvatske s haaškim kaznenim sudom. Predsjedniku Mesiću otvoreno sam rekao što očekujemo od Hrvatske, a moje je osobno uvjerenje da zaista postoji dobra volja kod predsjednika Mesića, ili kod premijera, ili Vlade, ali to ne znači da su sve strukture u Hrvatskoj za punu suradnju s Haagom. Dobra volja Vlade, premijera, predsjednika nije jednaka pojmu pune suradnje. Puna suradnja je puna suradnja države Hrvatske a to, po nama raspoloživim podacima, još ne postoji" - ovo su riječi predsjednika europske Komisije Jose Manuel Barrosa, nakon što je primio predsjednika RH Stipu Mesića.

Barrosova je poruka veoma jasna, ogoljena i kazuje što Unijine institucije misle o hrvatskoj suradnji. Predsjednik euro-vlade potvrdio je da Unija uskoro očekuje novo očitovanje glavne tužiteljice Tribunala Carle del Ponte. Njezino će predstavljati temelj za odlučivanje o početku pregovora s Hrvatskom.

Sa svoje je strane predsjednik Mesić ponovio ono što je kazao večeras nešto ranije u NATO–savezu: "Hrvatska je od 626 haaških zahtjeva zadovoljila 625. Preostao je slučaj odbjeglog generala, on po raspoloživim podacima nije u Hrvatskoj."

Stoga je i ova prilika u Uniji, kao ranije u NATO-savezu, iskorištena za lansiranje javnog apela predsjednika Republike međunarodnoj zajednici da pomogne Hrvatskoj. Predsjednik Mesić je potvrdio da je informacija Zagreba Unijinim članicama i institucijama kao i NATO-savezu o tome što je Hrvatska učinila opširan dokument sa stotinama stranica te da se u njemu navode elementi po kojima bi se dalo zaključiti gdje se Gotovina kretao i gdje se sada skriva te, naglasio je predsjednik, "uputiti ćemo u mogućnost njegovog kretanja, jer po nama on svakako nije u zemlji".

I u Komisiji je, kao i u NATO-savezu, slučaj Gotovina zasjenio sve ostale teme napretka u euroatlantskim integracijama.

XS
SM
MD
LG