Linkovi

O NAMA

O NAMA

Glas Amerike je najveća američka multi-medijska organizacija, koja pruža sadržaje na više od 45 jezika namijenjene publici koja nema pristup slobodnim medijima, ili je taj pristup ograničen.

Osnovan 1942. godne, Glas Amerike obezbjedjuje opsežno, neovisno praćenje vijesti i dogadjaja i objavljuje istinu. Glas Amerike, kao dio američke Agencije za Globalne medije (USAGM), u potpunosti financiraju američki poreski obveznici.

Misija Glasa Amerike i neovisna uredjivačka politika zagarantirani su zakonima koji štite novinare Glasa Amerike od svih utjecaja, pritisaka, ili odmazde, bilo od vladinih zvaničnika ili političara.

Predsjednik Gerald R. Ford je 1976. godine stavio svoj potpis na Povelju Glasa Amerike u kojoj stoji:

  1. Glas Amerike će služiti kao konzistentno pouzdan i autoritatiavn izvor vijesti. Vijesti Glasa Amerike će biti tačne, objektivne sveobuhvatne.
  2. Glas Amerike će predstavljati Ameriku – ne samo jedan segment američkog društva – i stoga će predočavati izbalansiranu i sveobuhvatnu sliku značajne američke misli i američkih institucija.
  3. Glas Amerike će predstavljati politiku Sjedinjenih Država jasno i efikasno, kao i odgovorne diskusije i mišljenja o toj politici.

Kongres SAD je 1994. usvojio Zakon o emitiranju za medjunarodnu publiku. Tim se zakonom dodatno zahtijeva da rad novinara Glasa Amerike bude autoritativan, tačan, objektivan, sveobuhvatan, izbalansiran, kao i odraz američke kulturne i društvene raznolikosti.

Kongres još jednom, 2016. godine Zakonom o Nacionalnoj Obrani, potvrdio da izvještavanje mora u kontinuitetu da bude neovisno i objektivno.

Svaki dan novinari Glasa Amerike rade vrijedno i temeljito promovirajući principe slobode medija u cijelom svijetu.

Glas Amerike
Za slobodne medije

XS
SM
MD
LG