Linkovi

Jackson: Zbog kašnjenja od nekoliko mjeseci, Hrvatska bi u Uniju mogla ući s nekoliko godina zakašnjenja


Hrvatska mora učiniti sve što može kako bi izručila odbjeglog generala Antu Gotovinu Haškom sudu. Povjerenik za proširenje Europske unije Olie Rehn ustrajat će u traženju pune suradnje i bojim se da bi Hrvatska zbog nekoliko mjeseci kašnjenja u ispunjavanju tog zahtjeva mogla biti primljena u Uniju s nekoliko godina zakašnjenja, izjavio je za Glas Amerike Bruce Jackson, bivši američki vojni obavještajac koji trenutno vodi nevladinu organizaciju "Projekt za tranzicijske demokracije" iz Washingtona. S njim je razgovarala Jela de Franceschi.

Jackson kaže da Hrvati i hrvatski politički čelnici ponekad vjeruju da mogu odgovoriti ljude od njihovih stajališta pa tako i povjerenika Europske unije za proširenje Olia Rehna koji inzistira na izručenju Gotovine kao uvjeta za početak pregovora Zagreba i Bruxellesa o članstvu u Uniji.

Jackson vjeruje da Rehn neće popustiti. "Dobro poznajem Fince i ne možete im promjeniti stajališta. Povjerenik Rehn je vrlo ozbiljan po pitanju Gotovine i ako Hrvatska želi čekati godinu-dvije Rehn će isto tako pričekati godinu-dvije. Ne smije se gubiti vrijeme za početak pregovora o članstvu jer bi se mogle izgubiti prilike za ulazak u Uniju 2007. godine, a možda i 2009. Za odgađanje pregovora od nekoliko mjeseci Hrvatska može biti kažnjena s odgađanjem ulaska u Uniju za nekoliko godina."

Jackson dodaje da je Hrvatska vjerojatno mislila da Europska unija neće ustrajati u inzistiranju na izručenju Gotovine. "Vjerujem da se radilo o velikoj pogrešci u interpretaciji stajališta Bruxellesa. Pribojavam se da će to ponovno pokušati učiniti. Europska unija je dala Hrvatskoj jako dobar savjet što treba učiniti. Iskreno, Unija je ponudila Hrvatskoj nešto izvanredno, a to je da joj, kao pojedinačnom kandidatu za članstvo, pomogne u hvatanju koraka s drugim zemljama s kojima je Unija počela pregovarati prije više godina. Možda se od Hrvatske tražilo previše, da uz približavanje Uniji po brzom postupku ispuni uvjet pune suradnje s Haškim sudom."

Bruce Jakcson vjeruje da Hrvatska ipak može uhvatiti taj korak neovisno o odgađanju pregovora o članstvu. "Hrvatska je snažan kandidat za primanje u NATO savez i Europsku uniju. Hrvatska je vrlo sposobna zemlja kad se vode pregovori ovakve vrste i očekujem da će biti uspješna" - kazao je Bruce Jackson, bivši američki vojni obavještajac koji trenutno vodi nevladinu organizaciju "Projekt za tranzicijske demokracije" iz Washingtona.

XS
SM
MD
LG