Linkovi

'Plakati odbjeglog generala ukazuju na smetnje na vezama s Europom'


Dnevnik Detroit Free Press objavio je kraću reportažu iz Splita, gdje je – kako se navodi u ovoj reportaži – 'u sjeni krasno očuvane Dioklecijanove palače postavljen divovski plakat osobe koju su Ujedinjeni narodi optužili za ratne zločine'. Ispod fotografije odbjeglog generala stoji natpis – 'Heroj'.

'Dobro stojeći turisti uživaju u domaćem vinu, kupuju suvenire – u siromašnoj zemlji kaotične povijesti i nesigurne budućnosti' – ovako lokalnu scenu opisuje američki novinar. No, slavljenički plakat odbjeglog generala, optuženika za ratne zločine, zaista ukazuje na 'smetnje na vezama' koje postoje između zemalja Balkana i Europske unije - navodi se u danasnjem broju Detroit Free Pressa.

Pristaše primanja Hrvatske i susjednih zemalja u Uniju tvrde da će se jedino na taj način osigurati stabilnost regije. Protivnici pak kažu da nema smisla primati zemlje u kojima je moguće da osobe optužene za ratne zločine nakažnjeno bježe pred pravdom, a čije ekonomije prekomjerno ovise ili o stranoj pomoći ili o turizmu – piše Detroit Free Press.

******

Dnevnik Christian Science Monitor piše o napretku koji je posljednjih godina postignut na planu sigurnosti letenja. Neposredno nakon izbjegnute avionske nesreće na aerodromu u Torontu, postaje očito – piše list iz Bostona – da su sve rijeđe avionske nesreće posljedica pojačanih sigurnosnih mjera, ali i bolje tehnologije te bolje uvježbanog osoblja.

Primjerice, postoje efikasni uređaji koji usporavaju širenje požara u kabini te dima – i to je u nesreći u Torontu spasilo živote putnicima koji su imali dovoljno vremena da se evakuiraju. Postoje i bolji navigacijski uređaji koji pravovremeno upozoravaju pilote na dolazeće nevrijeme – piše Christian Science Monitor.

******

Dnevnik Washington Post piše da je televizijska mreža CNN suspendirala jednog od svojih najpoznatijih političkih komentatora, Boba Novaka, zbog toga što je sinoc usred emisije koja se izravno emitirala – opsovao svog kolegu u studiju, te napustio studio.

Bob Novak – jedan od najpoznatijih konzervativnih novinara u Americi – upravo je žestoko debatirao sa Jameson Carvilleom, svojim liberalnim kolegom, nadolazeće izbore na Floridi, sljedeće godine. Psovka je bila upućena upravo Carvilleu, inače bivšem savjetniku Billa Clintona.

CNN je priopćio da Novakovo ponašanje smatra neprihvatljivim te se ispričao gledateljima. 'Novaku je očito potrebno određeno vrijeme da se smiri' – rekao je glasnogovornik CNN-a.

XS
SM
MD
LG