Linkovi

Sanader: Hrvatska ne igra dvostruku igru s EU (8/2/05) - 2005-02-08


Premijer Ivo Sanader izjavio je da "bi pregovori trebali početi 17. ožujka jer Hrvatska ne igra dvostruku igru s EU“. "Nema dvostruke igre, Gotovina mora rasvijetliti svoju ulogu pred Haaškim sudom i tome nema alternative,“ rekao je hrvatski premijer u Mađarskoj gdje se nalazi u službenom posjetu.

"Danas je vlada i sve hrvatske državne institucije udvostručila napore da se riješi taj zadnji otvoreni slučaj u suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu," kazao je Sanader.

EU prošlog je tjedna vlastima u Zagrebu poručila da pregovori neće početi bez nuznih koraka kojima će dokazati da zaista u potpunosti surađuju s haskim Tribunalom. Europsko upozorenje stiglo je nakon što je glavna tužiteljica Carla Del Ponte vladu premijera Sanadera optužila da je pregovorala s Gotovinom, ali da ga nije uhitila, niti izručila sudu.

Nakon te optužbe povećao se broj europskih država koje se protive da pregovori EU s Hrvatskom počnu kako je i planirano, a pretpostavlja se da pregovori neće biti otvoreni 17. ozujka bude li im se protivilo više od pet clanica Unije. Velika Britanija, Nizozemska i skandinavske zemlje zakašnjelima ocjenjuju mjere koje vlada sada poduzima na lociranju i uhićenju Gotovine i smatraju da je to moglo biti napravljeno ranije da je bilo političke volje.

Hrvatski premijer i danas je ponovio da njegova vlada ne zna gdje je 49-godišnji haški bjegunac.

“Svi oni koji u Europi nešto više znaju, ako znaju, o slučaju generala Gotovine dužni su s nama podijeliti te informacije,” rekao je hrvatski premijer.

Sanadera je u Mađarskoj podržao premijer Ferenc Gyurcsany koji je kazao da će njegova zemlja od članica Unije koje sumnjaju u Hrvatsku tražiti dokaze da hrvatska vlada u slučaju Gotovina izbjegava obaveze prema Tribunalu. “Radi se o sudbini Hrvatske i regije. Oni koji rade pritisak na Hrvatsku,” moraju za to imati čvrste dokaze,”rekao je Gyurcsany.

XS
SM
MD
LG