Linkovi

Rudman: 'Suradnju s Tribunalom može ocijeniti jedino Theodore Meron, a ne Carla del Ponte' (5/3/05) - 2005-03-04


Hrvatsko-američka udruga, organizacija koja u Washingtonu lobira za interese američkih Hrvata, poslala je pismo luksemburškom ministru vanjskih poslova Jeanu Asselbornu, predsjedatelju Europske unije, u vezi naznaka da bi se mogli blokirati pregovori o članstvu Hrvatske, ukoliko se pokaže da Hrvatska u potpunosti ne surađuje s haaškim Tribunalom.

Pismo koje je poslao George Rudman, čelnik Hrvatsko-američke udruge, upozorava da o kvaliteti suradnje s Tribunalom može odlučiti jedino sudsko vijeće Tribunala, a ne tribunalova glavna tužiteljica, Europska unija ili pojedine države članice.

U prilog ovoj tvrdnji, George Rudman navodi presudu žalbenog suda u slučaju Blaškić: "Presuda navodi da pojedine države članice Europske Unije ili Ujedinjenih naroda ne mogu poduzeti jednostrane mjere kako bi ishodile hrvatsku suradnju s Tribunalom, prije no što se o kvaliteti suradnje ne izjasne suci Tribunala. Zbog toga, u slučaju Gotovina, Europska unija ne može kažnjavati Hrvatsku odgađanjem pregovora o članstvu zbog navodne nesuradnje s Tribunalom. O tome se još nisu izjasnili njegovi suci. Također – prema presudi u slučaju Blaškić - niti mišljenje glavne tužiteljice nije odlučan čimbenik, kada se ocjenjuje kvaliteta suradnje s Tribunalom."

George Rudman kaže da ne zna što bi suci, odnosno predsjednik haaškog Tribunala Theodore Meron, konačno odlučili, no zna da bi njihovoj ocjeni trebao prethoditi određeni postupak: "Prvo, trebalo bi se održati svjedočenje na kojem bi Hrvatska mogla predočiti dokaze o svojoj suradnji s Tribunalom, dok bi Carla del Ponte mogla predočiti svoje dokaze u vezi slučaja Gotovina, da je on navodno u Hrvatskoj… Nakon što bi čuli obje strane, suci bi se izjasnili o tome kako Hrvatska surađuje s Tribunalom."

George Rudman navodi sličan slučaj s kraja devedesetih, kada je tadašnja tužiteljica Louise Arbour optužila Hrvatsku da ne izvršava svoje obveze. Suci su – u vezi s barem jednom njezinom tvrdnjom – smatrali suprotno, odnosno dali su za pravo Hrvatskoj – kaže gospodin Rudman.

Za mišljenje o ovoj tvrdnji čelnika američko-hrvatske lobstičke organizacije upitali smo američku odvjetnicu Ninu Bang-Jensen, čelnicu Koalicije za međunarodnu pravdu, organizacije koja lobira za kažnjavanje ratnih zločina. "Sudac Meron i tužiteljica del Ponte imaju različite uloge; svaki jednom godišnje izvješćuje Vijeće sigurnosti o suradnji država regije s Tribunalom. Europska unija može sama odlučiti čije će informacije sasluašti i koristiti" – kazala je Nina Bang Jensen i dodala: "Prema onom što sam ja čula, Europska unija upoznata s mišljenjem i tužiteljice del Ponte i Tribunalova predsjednika Merona. Njihova su mišljenja o suradnji hrvatske s Tribunalom identična – Hrvatska do sada nije izvršila svoje obveze prema Tribunalu."

U vezi svjedočenja na kojem bi obje strane predočile dokaze o suradnji odnosno nesuradnji, za koje George Rudman smatra da bi se trebalo održati, Nina Bang Jensen kaže: “takvo se svjedočenje u prošlosti nije nikad održalo i sumnjam da bi do njega moglo doći. Prije svega zbog toga što bi trebalo predočiti povjerljive činjenice koje su prikupile obavještajne službe, a to vjerojatno niti jedna od strana ne bi željela učiniti javno.”

Ako ne bude zadovoljna odlukom Unije, Hrvatska nakon 17. ožujka može objaviti vlastita obavještajna saznanja prikupljena u istrazi slučaja Gotovina – rekla je Nina Bang Jensen.

XS
SM
MD
LG