Linkovi

Vijeće sigurnosti UN: Osloboditi uhapšene i okončati nasilje u Mjanmaru


Demonstranti, učesnici protesta protiv puča, spaljuju kopije Ustava u Jangonu, Mjanmar, 1. aprila 2021.
Demonstranti, učesnici protesta protiv puča, spaljuju kopije Ustava u Jangonu, Mjanmar, 1. aprila 2021.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija ponovilo je poziv za hitno oslobađanje svih pritvorenika u Mjanmaru, uključujući državnu savjetnicu Aung San Su Ći i predsjednika Vina Minta, i okončanje nasilja.

U saopštenju izdatom kasno u četvrtak, Vijeće je izrazilo duboku zabrinutost zbog "rapidnog pogoršanja situacije" u Mjanmaru i oštro osudilo upotrebu smrtonosne sile od strane snaga bezbjednosti i policije protiv mirnih prodemokratskih demonstranata i smrti stotina civila, uključujući žene i djecu.

Vijeće je takođe pozvalo vojsku "da bude krajnje uzdržana" i sve strane "da se suzdrže od nasilja".

Ponovljeno je da je potrebno potpuno poštovanje ljudskih prava i težnja za "dijalogom i pomirenjem u skladu sa voljom i interesima naroda Mjanmara".

Su Ći, faktički lider Mjanmara, optužena je u četvrtak za kršenje zakona o tajnama koji datira iz kolonijalnih dana u zemlji, rekao je njen advokat. To je najozbiljnija optužba koju je vojska podigla protiv nje od puča 1. februara.

Su Ći i predsjednik Vin Miint, među ostalim članovima Nacionalne lige za demokratiju Su Ći, privedeni su nakon puča. Ona je optužena za kršenje protokola o COVID 19 i posjedovanje šest ručnih radio stanica.

Njen advokat Kin Maung Zav rekao je Reutersu u četvrtak da su Su Ći, trojica njenih ministara u kabinetu i Šon Tarnel, ekonomski savjetnik iz Australije, prije nedjelju dana optuženi prema zakonu o tajnama. Ako budu osuđeni, prijeti im kazna do 14 godina zatvora.

Su Ći se pojavila putem video zapisa na ročištu u četvrtak i čini se da je dobrog zdravlja, rekla je Min Min Soe, takođe njena advokatica.

Portparol hunte nije odgovarao na telefonske pozive Reutersa, koji je pokušao da od njega zatraži komentar.

Demonstranti protiv puča vratili su se na ulice u četvrtak, neki su simbolično spalili kopije ustava zemlje dok je grupa svrgnutih poslanika najavila novu civilnu vladu koja će se suprotstaviti vladajućoj vojnoj hunti. Reuters je, pozivajući se na izvještaje medija, rekao da su još dva demonstranta ubijena.

Pobunjeničku vladu, nazvanu CRPH, čine članovi svrgnute vlade NLD-a koji su izabrani u novembru, ali im nije bilo dozvoljeno da zauzmu mjesta nakon što je vojska pritvorila Su Ći i smijenila civilnu vladu.

CRPH je takođe najavio novi savezni ustav koji će zamijeniti onaj koji je izradila vojska 2008. godine, koji je donio demokratiju u Mjanmar nakon pet decenija, a da je i dalje zadržao moć i uticaj vojske u bilo kojoj civilnoj vladi.

Ustav koji je izradio CRPH napisan je kako bi udovoljio dugogodišnjim zahtjevima mjanmarskih regionalnih etničkih grupa, koje se decenijama bore za veću autonomiju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG