Linkovi

UN osudile "masovno ubistvo" demonstranata u Mjanmaru


Demonstranti u Jangonu
Demonstranti u Jangonu

Protivnici vojne hunte u Mjanmaru saopštili su da su vojska i policija u subotu ubile najmanje 114 demonstranata, što je bio najsmrtonosniji dan na protestima protiv režima koji traju od 1. februara.

Među ubijenima u subotu su i djeca, prenose lokalni mediji.

Odmazdu policije oštro su kritikovale zapadne zemlje, dok su UN saopštile da je vojska izvela "masovno ubistvo".

U subotu su bili najžešći sukobi pripadnika vojne hunte i demonstranata do sada. U napadima vojnih aviona na jedno selo poginulo je najmanje troje ljudi, a desetine su pobjegle u džunglu.

Lider hunte, general Ming Aung Hlaing izjavio je da će vojska štititi ljude i demokratiju.

U gradaju Mandaleju poginulo je 40-oro ljudi, među njima i 13-godišnja djevojčica. Još jedna trinaestogodišnjakinja je ubijena u regionu Sagaing.

Do sada je ubijeno više os 440 civila.

Ambasador UN Thomas Vajda je na društvenim mrežama napisao da je "krvoproliće užasno" i da je "narod u Mjanmaru jasno rekao da ne želi da živi pod vojnom huntom.

Delegacija EU je ocijenila da je će "subota zauvijek ostati upamćena kao dan terora i beščašća", a nasilje je osudio i američki vojni komandant.

Specijalni izvjestilac u UN Tom Andrews​ je rekao da je vrijeme da svijet nešto preduzme, ako ne kroz Savjet bezbjednosti UN, onda kroz hitan međunarodni samit. On ističe da hunti treba ukinuti sredstva koje dobija od prodaje nafte, gasa i oružja.

"Naše riječi osude zvuče neiskreno narodu u Mjanmaru kojeg vojna hunta masovno ubija. Narodu je potrebna podrška, riječi nisu dovoljne. Vrijeme je za koordinisanu akciju ", napisao je.

Ipak, hunta u Mjanmaru podršku ima sa drugih strana.

Zamjenik ministra odbrane Rusije Alexander Fomin susreo se sa liderima hunte i prisustvovao vojnoj paradi.

Na vojnoj paradi bili su i presdstavnici Kine, Indije, Pakistana, Bangladeša, Vijetnama, Laosa i Tajlanda, ali je Rusija od svih zemalja uputila najvišeg diplomatskog predstavnika.

Kina se takođe uzdržava od kritika hunte, a zajedno sa Rusijom bi potencijalno mogla da blokira bilo kakvu akciju Savjeta bezbjednosti UN.

Vojska u Mjanmaru je početkom februara saopštila da su izbori u novembru, na kojima je pobijedila partija Aung San Su Ći, i izvršila državni udar. Aung San Su Ći je u pritvoru na nepoznatoj lokaciji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG