Linkovi

SAD blokirale mjanmarsku huntu u pokušaju da podigne milijardu dolara sa računa


Arhiva - Vojno oklopno vozilo u Jangonu, Mjanmar.
Arhiva - Vojno oklopno vozilo u Jangonu, Mjanmar.

Mjanmarski vojni vladari pokušali su da prebace oko milijardu američkih dolara koji leže u banci Federalne rezerve New Yorka (Fed) nekoliko dana nakon preuzimanja vlasti 1. februara, što je navelo američke zvaničnike da zamrznu ta sredstva, reklo je troje ljudi upoznatih sa tim pitanjem, među kojima je i jedan američki vladin zvaničnik.

Transakciju 4. februara u ime Centralne banke Mjanmara prvo su blokirale zaštitne mjere Feda. Američki vladini zvaničnici tada su zastali oko odobravanja prenosa sve dok im uredba koju je izdao predsjednik Joe Biden nije dala zakonsko ovlašctenje da ga blokiraju na neodređeno vrijeme, rekli su izvori Reutersu.

Portparol njujorškog Feda odbio je da daje komentare o određenim vlasnicima računa. Američko Ministarstvo finansija takođe je odbilo da komentariše slučaj.

Pokušaj, o kome ranije nije bilo izvještaja, uslijedio je nakon što je mjanmarska vojska postavila novog guvernera centralne banke i pritvorila reformističke zvaničnike tokom puča.

Ovaj slučaj je očigledan napor mjanmarskih generala da ograniče izloženost međunarodnim sankcijama nakon što su uhapsili izabrane zvaničnike, uključujući de facto liderku Aung San Su Ći, koja je pobijedila na nacionalnim izborima u novembru.

Vojska je preuzela vlast navodeći se za prevaru, tvrdeći da je izborna komisija otpustila.

Portparol vojne vlade Mjanmara nije odgovorio na ponovljene zahtjeve da da komentar. Reuters nije uspio da stupi u kontakt sa zvaničnicima centralne banke.

Sjedinjene Države, Kanada, Evropska unija i Velika Britanija uvele su nove sankcije nakon puča i naknadnih smrtonosnih akcija vojske nad demonstrantima. Ujedinjene nacije saopštile su u četvrtak da su najmanje 54 osobe ubijeno otkako je izveden puč. Uhapšeno je više od 1.700 ljudi, uključujući 29 novinara.

Najavljujući novu izvršnu naredbu koja otvara put sankcijama generalima i njihovim biznisima, Biden je 10. februara rekao da Sjedinjene Države preduzimaju korake da spriječe generale da "nepropisno imaju pristup" milijardi dolara vladinih sredstava Mjanmara.

Američki zvaničnici tada nisu objasnili izjavu, ali uredba izdata sutradan posebno navodi Centralnu banku Mjanmara kao dio vlade Mjanmara. Naredba dozvoljava zaplijenu imovine vlade Mjanmara nakon državnog udara.

Dva izvora rekla su Reutersu da je uredba stvorena da pruži njujorškom Fedu zakonsko ovlašctenje da na neodređeno vrijeme zadrži milijardu dolara rezervi Mjanmara.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG