Linkovi

SAD uvele sankcije vojnim zvaničnicima Mjanmara


Pristalice vojske nose portret vođe puča generala Min Aung Hlainga dok proslavljaju vojni udar u Nejpjidu.
Pristalice vojske nose portret vođe puča generala Min Aung Hlainga dok proslavljaju vojni udar u Nejpjidu.

Američki Sekretarijat za finansije uveo je sankcije protiv još dvojice vojnih zvaničnika Mjanmara kao odgovor na ubistvo mirnih demonstranata u toj zemlji.

Mjere najavljene u ponedjeljak ciljaju Moe Mint Tuna i Maung Maung Kiava.

U saopštenju Sekretarijata za finansije poziva se vojska Mjanmara da ponovo postavi demokratski izabranu vladu u zemlji ili se suoči sa daljim akcijama.

"Sjedinjene Države će nastaviti da sarađuju sa partnerima iz cijelog regiona i sveta kako bi vršili pritisak na burmansku vojsku i policiju da zaustave svako nasilje nad mirnim demonstrantima, podržavajući obnavljanje demokratije i vladavine zakona u Burmi, pozivajući na hitnu puštanje političkih zatvorenika, uključujući državnu savjetnicu Aung San Su Ći i predsjednika Vin Minta, i promovisanje odgovornosti odgovornih za pokušaj preokretanja napretka Burme ka demokratiji", navodi se u izjavi.

Ranije ovog meseca, Ministarstvo finansija uvelo je sankcije protiv 10 bivših vojnih zvaničnika.

Šef spoljne politike Evropske unije Josep Borrell takođe je osudio puč i "neprihvatljivo nasilje nad mirnim demonstrantima" u izjavi od ponedjeljka.

Rekao je da su se ministri EU saglasili sa nizom ciljanih mjera, uključujući primjenu sankcija protiv vojnih ličnosti odgovornih za puč i njihovih ekonomskih interesa.

Borrell je takođe rekao da će EU uskratiti svu direktnu finansijsku podršku programima vladinih reformi u Mjanmaru.

Ali rekao je da mjere neće uticati na narod Mjanmara i da će EU "nastaviti da podržava civilno društvo i pruža osnovne usluge".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG