Linkovi

Ko je Aung San Su Ći?


Migrantkinja iz Mjanmara drži fotografiju Aung San Su Ći ispred ambasade Mjanmara u Bangkoku 1. februara 2021. (Foto: AFP)
Migrantkinja iz Mjanmara drži fotografiju Aung San Su Ći ispred ambasade Mjanmara u Bangkoku 1. februara 2021. (Foto: AFP)

Sedamdeset-petogodišnja Aung San Su Ći došla je na vlast poslije ubjedljive pobjede svoje stranke na parlamentarnim izborima 2015, kada je Mjanmar, prvi put u pola vijeka, dobio civilnu vladu.

- Ona je kćerka heroja borbe za nezavisnost Aung Sana i provela je veći dio mladosti u inostranstvu.

- 1988. Aung San Su Ći vratila se u prijestonicu Jangon da bi se starala o majci koja je bila na samrti, i uključila u studentske demonstracije protiv vojske koja je vladala Mjanmarom od puča 1962.

- Kao elokventna govornica, bila je vjerovatni kandidat za vođu pokreta, ali su protesti ugušeni, njegovi lideri ubijeni ili uhapšeni, a sama Aung San Su Ći uhapšena u svojoj porodičnoj kući i držana u kućnom pritvoru do 2010.

- Dodijeljena joj je Nobelova nagrada za mir 1991. godine, koju je njen stariji sin Aleksandar primio u njeno ime.

- U avgustu 2011, Aung San Su Ći se prvi put sastala sa tadašnjim predsjednikom Teinom Seinom, bivšim generalom i šefom kvazi-civilne administracije, što je označilo početak pragmatičnog perioda njenih kontakata sa vladom bivših vojnika.

- 2015. došla je na vlast na osnovu platforme koja je obećavala okončanje građanskog rata, jačanje stranih investicija i smanjenje uloge vojske u politici. Takođe je obećala zapadnim saveznicima da će rješavati probleme Rohinja muslimana.

- Militantne Rohinje napale su snage bezbjednosti u državi Rakin u avgustu 2017. Vojska je odgovorila kampanjom tokom koje su spaljene stotine sela i dogodila brojna ubistva. Aung San Su Ći je okrivila "teroriste" za "poplavu dezinformacija" o krizi i navela da je vojska sprovodila "vladavinu zakona".

- Otišla je u Hag 2019. da pred Međunarodnim sudom pravde odgovara na optužbe protiv Mjanmara za genocid. Priznala je da su ratni zločini možda počinjeni, ali je vojnu akciju opisala kao legitimnu vojnu operaciju protiv terorista.

- Rezultati parlamentarnih izbora u novembru 2020. pokazuju da je njena vladajuća Nacionalna liga za demokratiju osvojila dovoljno mjesta u parlamentu da formira sljedeću administraciju. NLD je najavila da će pokušati da formira vladu nacionalnog jedinstva.

- Poslije višenedeljnog sporenja o izbornim rezultatima, u koje je bila uključena i vojska, u ranim jutranjim satima 1. februara, Aung San Su Ći, predsjednik Vin Mjint i drugi visoki zvaničnici vladajuće partije su uhapšeni.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG