Linkovi

SAD i EU uvele sankcije vođama puča u Mjanmaru


Demonstrant koristi protivpožarni aparad kako bi napravo zaklon za druge, dok pripadnici snaga bezbjednosti napreduju ka njima, u Jangonu, Mjanmar.
Demonstrant koristi protivpožarni aparad kako bi napravo zaklon za druge, dok pripadnici snaga bezbjednosti napreduju ka njima, u Jangonu, Mjanmar.

Sjedinjene Države i Evropska unija uvele su sankcije najvišim zvaničnicima Mjanmara koji su povezani sa prošlomjesečnim vojnim pučem, dok su demonstranti koji se protive puču ponovo izašli na ulice, uprkos nasilnom i sve smrtonosnijem pritisku režima.

Evropska unija objavila je da zamrzava imovinu i zabranjuje izdavanja viza za glavnokomandujućeg vojske Min Aung Hlainga, kao i za devet drugih visokih vojnih oficira i šefa izborne komisije u zemlji.

U izjavi EU kaže se da su sankcije deo "snažnog odgovora bloka na nelegitimno svrgavanje demokratski izabrane vlade i brutalnu represiju hunte nad mirnim demonstrantima".

U međuvremenu, američki Sekretarijat za finansije uveo je u ponedjeljak sankcije šefu policije Mjanmara i vojom zapovjedniku specijalne operacije, rekavši da su odgovorni za upotrebu smrtonosne sile protiv demonstranata. Sjedinjene Države su ranije već uvele sankcije najvišim vođama puča u Mjanmaru.

Nije bilo izvještaja o hitnom odgovoru hunte na sve veći spisak kaznenih mjera koje je preduzela međunarodna zajednica.

"Smrtonosno nasilje burmanskih snaga nad mirnim demonstrantima mora da se okonča", rekla je Andrea Gacki, direktorica Kancelarije za kontrolu strane imovine u američkom trezoru.

Sankcije su uslijedile dok su stotine mjanmarskih demonstranata marširalo prije zore u ponedjeljak glavnim putem u Mandalaju, od kojih su mnogi ljekari, medicinske sestre, studenti i drugo medicinsko osoblje u bijelim mantilima, ponavljajući slične demonstracije izvedene dan ranije.

Brojni vozači u trgovinskoj prestonici Jangonu trubili su kao odgovor na poziv na društvenim mrežama, navodi Reuters.

Mjanmar je u previranjima nakon što je vojska privela liderku Aung San Su Ći i druge članove civilne vlade 1. februara. Najmanje tri osobe ubijene su u nedjelju u sukobima između policije i civila, uključujući dve žrtve u Mandalaju, drugom najvećem gradu u Mjanmaru i glavnom uporištu opozicije.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je u ponedjeljak da je potvrđeno da su snage bezbjednosti ubile najmanje 224 civila, uključujući i one koji su bili u pritvoru. Ujedinjene nacije su saopštile da bi stvarni broj ubijenih mogao biti veći od 250, prema portparolu Farhanu Haku.

Aktivistička grupa, Asocijacija za pomoć političkim zatvorenicima, saopštila je da je više od 2.000 ljudi privedeno od početka puča.

Australijske vlasti potvrdile su u nedjelju da su dvojica državljana te zemlje, koji su identifikovani kao poslovni ljudi, privedena u Mjanmaru. Vlada Australije odbila je da pruži dodatne detalje, pozivajući se na privatnost privedenih.

U petak je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres najoštrije osudio kontinuiranu brutalnost vojske Mjanmara nakon što je najmanje osam demonstranata protiv puča ubijeno u centralnom gradu Aungbanu u istočnoj državi Šan.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG