Linkovi

Mjanmar blokirao Facebook zbog poziva na građansku neposlušnost


This photo taken on December 18, 2018 shows a Myanmar man logging into his Facebook account at a teashop in Yangon. - Facebook has removed hundreds of additional pages and accounts in Myanmar with hidden links to the military, the platform said
This photo taken on December 18, 2018 shows a Myanmar man logging into his Facebook account at a teashop in Yangon. - Facebook has removed hundreds of additional pages and accounts in Myanmar with hidden links to the military, the platform said

Nova vojna vlast u Mjanmaru blokirala je danas društvenu mrežu Fejsbuk (Facebook) zbog objava poziva na građansku neposlušnost nakon puča u kom je smijenjena i privedena premijerka Aung San Su Ći.

Facebook je popularna društvena mreža u Mjanmaru, a svrgnuta vlada upravo tim putem komunicira sa pristalicama.

Mobilni operater Telenor Mjanmar potvrdio je u saopštenju da su mobilni operateri i internet provajderima u Mjanmaru dobili uputstvo od ministarstva komunikacija da privremeno blokiraju Facebook.

Telenor Mjanmar, koji je dio norveške Telenor grupe, rekao je da će se pridržavati naredbe, iako je zabrinut da se time krše ljudska prava, prenosi Beta. Facebook je takođe potvrdio ovu informaciju.

"Pozivamo vlasti da obnove konekciju kako bi ljudi u Mjanmaru mogli da komuniciraju sa porodicom i prijateljima i pristupe važnim informacijama", rečeno je iz kompanije Facebook.

Premijerkina stranka Nacionalna liga i drugi aktivisti u Mjanmaru pozvali su na građansku neposlušnost protiv preuzimanja vlasti pučem.

Prethodno su zdravstveni radnici, koji su posebno poštovani u Mjanmaru zbog borbe sa epidemijom korona virusa, saopštili da neće raditi za vojnu vladu.

Drugu noć za redom, stanovnici najvećeg grada Jangona su u znak protesta udarali u lonce i šerpe i trubili iz automobila.

Policija u Mjanmaru optužila je svrgnutu liderku Aung San Su Ći za posjedovanje nekoliko ilegalno uvezenih voki-tokija u njenom domu, što pravno dozvoljava da se drži u zatvoru do 15. februara.

U vojnom puču u ponedjeljak uhapšena je Su Ći i više i više visokih političara.

Prema vojnim zvaničnicima puč je bio neophodan za očuvanje "stabilnosti" države.

Vojska optužuje izbornu komisiju da nije otklonila "ogromne nepravilnosti" koje su se, prema njihovom mišljenju, dogodile tokom parlamentarnih izbora u novembru. Na tim izborima je pobjedu odnijela Nacionalna liga za demokratiju, na vlasti od 2015. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG