Linkovi

State Department: Smjena vlade u Mjanmaru - vojni puč


Vojnici Mjanmara blizu skupštine u Najpjitou u Mjanmaru, 2. februara 2021.
Vojnici Mjanmara blizu skupštine u Najpjitou u Mjanmaru, 2. februara 2021.

Američki State Department zvanično je nazvao vojno preuzimanje vlasti u Mjanmaru - vojnim pučem.

"Poslije pažljivog razmatranja činjenica i okolnosti, procijenili smo da su Aung San Su Ći, liderka vladajuće partije Burme i Vin Mint, zakonito izabrani šef države, smijenjeni u vojnom puču 1. februara", izjavio je zvaničnik State Departmenta u utorak.

Dan ranije, vojska je preuzela kontrolu nad Mjanmarom i uhapsila istaknute političare.

Neimenovani zvaničnik State Departmenta izjavio je da procjena da se dogodio vojni puč "povlači sa sobom određene restrikcije strane pomoći vladi Mjanmara", i dodao da će SAD "preuzeti korake protiv odgovornih".

Sjedinjene Države će, prema riječima tog zvaničnika, nastaviti programe pomoći građanima Mjanmara, uključujući humanitarnu pomoć i inicijative podrške demokratiji.

Vojska Mjanamara saopštila je da je njeno preuzimanje kontrole i uvođenje vanrednog stanja, za koje je najavljeno da će trajati godinu dana, bilo neophodno jer vlada nije reagovala na tvrdnje o krađi glasova na novembarskim izborima na kojima je ubjedljivo pobedila Nacionalna liga za demokratiju. Novo zasijedanje parlamenta trebalo je da počne u ponedeljak.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel saopštio je da je razgovarao telefonom sa predsjednikom Džozefom Bajdenom i pozdravio njegov odgovor na vojno preuzimanje vlasti u Mjanmaru.

"Nova administracija zaslužuje pohvale što je pristupila ovoj situaciji na dvostranački način i koordinisala svoj odgovor sa Kongresom", rekao je Mekonel.

"Cijeli svijet nas gleda. Nadam se i očekujem da će SAD brzo doći do očiglednog pravnog zaključka da je ovo bio vojni puč, i da će vojska morati da plati skupu cijenu zbog svog napada na demokratiju."

Mjanmar pod kontrolom vojske
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

Nacionalna liga za demokratiju Mjanmara ranije u utorak je pozvala na puštanje na slobodu Aung San Su Ći, predsjednika Vina Minta i drugih stranačkih lidera, dok su građani u najvećem gradu Jangonu izražavali nezadovoljstvo trubeći u svojim automobilima, i udarajući u šerpe.

Američki zvaničnici "nisu bili u mogućnosti" da razgovaraju sa članovima NLD-a, rekao je predstavnik State Departmenta i dodao da je "većina visokih zvaničnika u kućnom pritvoru."

U Ujedinjenim nacijama, specijalna izaslanica za Mjanmar Kristin Šrejner Burgener pozvala je Savjet bezbjednosti da "kolektivno uputi jasan signal podrške demokratije u Mjanmaru".

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sastao se u utorak, ali nije uspio da se dogovori o zajedničkoj izjavi nakon što je Kina nije podržala. Kina ima moć veta kao jedan od pet stalnih članova savjeta.

XS
SM
MD
LG