Linkovi

SAD naredile povlačenje manje bitnih diplomata iz Mjanmara


Demonstrant osmatra preko barikada tokom protesta protiv vojnog puča u Jangonu, Mjanmar, 30. marta 2021.
Demonstrant osmatra preko barikada tokom protesta protiv vojnog puča u Jangonu, Mjanmar, 30. marta 2021.

Američki State Department naredio je odlazak neesencijalnih diplomata iz Mjanmara, navodi se u saopštenju od utorka, usred represija nad demonstrantima kojih je na stotine ubijeno od početka vojnog puča u zemlji.

Svakodnevni mitinzi nenaoružanih demonstranata širom Mijanmara koji traže vraćanje izabrane vlade i puštanje civilne liderke Aung San Su Ći naišli su na odgovor pučista uz suzavac, gumene metke i bojevu municiju.

"Burmanska vojska privela je i svrgnula izabrane vladine zvaničnike. Protesti i demonstracije protiv vojne vladavine dogodili su se i očekuje se da će se nastaviti", navodi se u saopštenju State Departmenta uz upotrebu nekadašnjeg imena zemlje, Burma.

"Naređeni odlazak"

Sredinom februara, State Department je odobrio "dobrovoljni odlazak neesencijalnih službenika vlade SAD i članova njihovih porodica", navodi se u saopštenju i dodaje da je odjeljenje "taj status ažuriralo tako da naredi odlazak".

Broj civilnih žrtava usljed represije vojske sada je prošao 520, a svjetske sile pojačale su osudu vojne kampanje nakon puča 1. februara.

"State Department je donio odluku o odobravanju naređenog odlaska iz Burme jer je bezbjednost i zaštita osoblja američke vlade i njihovih izdržavanih članova, kao i privatnih američkih građana, najveći prioritet odjeljenja", rekao je portparol.

Preispitivanje nakon 30 dana

Status naređenog odlaska biće preispitivan u razmacima od 30 dana, dodao je portparol.

SAD, Britanija i EU su uvele sankcije kao odgovor na puč i represiju, ali do sada diplomatski pritisak nije naveo generale da se povuku.

XS
SM
MD
LG