Linkovi

Bivša liderka Mjanmara izvedena pred sud, optužena za još dva djela


Medicals students display images of deposed Myanmar leader Aung San Suu Kyi during a street march in Mandalay, Myanmar. By midday, security forces had blocked the main road in downtown Mandalay to prevent the protesters from gathering.

Bivša liderka Mjanmara Aung San Su Ći (Aung San Suu Kyi), koju na tajnom mjestu drže vojne vlasti od vojnog puča prije mjesec dana, pojavila se u ponedjeljak 1. marta pred sudom preko video veze i izgleda dobrog zdravlja, rekao je njen advokat, prenosi Beta.

Aung San Su Ći, bivša šefica civilne vlade, optužena je za ilegalan uvoz toki-vokija i kršenje restrikcija vezanih za korona virus a prema njenom advokatu danas je optužena za još dva djela - kršenje zakona o telekomunikacijama i za "podsticanje javnih nereda".

Vojska je 75-godišnju Su Ći odmah poslije puča 1. februara zatvorila u njenoj rezidenciji u glavnom gradu Najpjidou, ali članovi njene Nacionalne lige za demokratiju sada više nisu sigurni gdje se ona nalazi.

Ako bude osuđena po ovim optužbama to bi moglo da obezbijedi legalnu osnovu da se spriječi da učestvuje na izborima koje je vojna hunta obećala da će biti održani za godinu dana.

U Jangonu, najvećem gradu u Mjanmaru i danas su se okupili prodemokratski demonstranti protiv vojne hunte i njihovog preuzimanja vlasti prije mjesec dana, uprkos izvještajima da su bezbjednosne snage ubile najmanje 18 ljudi u protestima širom zemlje prethodnog dana.

Demonstrante u Jangonu rastjerivala je policija suzavcem dok su pokušavali da se okupe na uobičajenom mjestu na centralnoj raskrsnici.

XS
SM
MD
LG