Linkovi

State Department osudio nasilje nad demonstrantima u Mjanmaru


Demonstranti pripremaju zaštitu od plastike u slučaju da policija upotrijebi vodene topove, na protestima u Jangonu, 9. februara 2021.
Demonstranti pripremaju zaštitu od plastike u slučaju da policija upotrijebi vodene topove, na protestima u Jangonu, 9. februara 2021.

SAD su osudile nasilje nad demonstrantima u Mjanmaru i ponovile pozive vojsci da prepusti vlast civilnoj vladi, saopštio je portparol State Departmenta Ned Price.

Na brifingu za novinare, on je izjavio da je Mjanmar i dalje prioritet za SAD i da američka vlada razmatra sadašnju pomoć toj zemlji kako bi osigurala da odgovorni za puč "snose ozbiljne posljedice".

Takođe je najavio da će se narednih dana znati više o odgovoru Bidenove administracije na događaje u Mjanmaru, gdje se nastavljaju protesti zbog nedavnog vojnog puča i privođenja civilnih lidera zemlje među kojima je Aung San Su Ći.

Policija u Mjanmaru je u utorak ispalila hice upozorenja i upotrijebila vodene topove da rastjera masu građana koji su u utorak ponovo izašli na ulice da protestuju zbog vojnog puča, uprkos tome što je hunta proteste proglasila nelegalnim.

Kancelarija UN u Mjanmaru je izrazila veliku zabrinutost zbog izvještaja o brojnim povrijeđenim demonstrantima.

“Prema izvještajima iz Naj Pji Toa, Manadeleja i drugih gradova, pripadnici brojni demonstranti su povrijeđeni, neki ozbiljno, od strane snaga bezbjednosti, u trenutnim protestima širom zemlje", saopštili su predstavnici UN.

"Upotreba nesrazmjerne sile protiv demonstranata je neprihvatljiva", saopštio je Ola Almgren, regionalni koordinator UN u Mjanmaru.

Vodeni topovi su upotrijebljeni u Mandaleju, drugom najvećem gradu u Mjanmaru, gdje su prema rečima očevidaca ispaljena najmanje dva hica upozorenja u ranijim pokušajim da se rastjera gomila demonstranata. Na video snimcima iz tog grada čuje se pucnjava. Prema izvještajima sa društvenih medija, policija je uhapsila više od 20 demonstranata.

Policija je takokođe upotrijebila vodene topove u glavnom gradu, Nejpjidou, drugi dan za redom, a takođe je pucala u vazduh. Prema nekim izvještajima, policija je upotrijebila i gumene metke protiv demonstranata u Nejpjidou i ranila nekoliko ljudi. Demonstranti su na društvenim mrežama objavili fotografije policajca sa pištoljem, nekoliko povrijeđenih ljudi kao i čahure metaka koje su, kako kažu, pronašli na licu mjesta.

Na društvenim mrežama kruže i nepotvrđeni izvještaji o upotrebi bojeve municije i poginulim demonstrantima, što bi moglo da izazove nasilnu reakciju demonstranata prema vlastima. Zagovornici pokreta za građansku neposlušnost u Mjanmaru su upravo upozoravali protiv takvog scenarija. AP nije mogao da nezavisno potvrdi te izvještaje.

Policija koristi vodeni top da rastjera demonstrante u Mandaleju, 9. februara 2021.
Policija koristi vodeni top da rastjera demonstrante u Mandaleju, 9. februara 2021.

Nedeljnik 7Day News je na Twitteru objavio da je 19-godišnja djevojka pogođena u policijskoj pucnjavi u Nejpjidou i da je hitno operisana u glavnoj gradskoj bolnici. Medij se pozvao na izjavu Mina Tua, lokalnog predsjednika Nacionalne lige za demokratiju, stranke Aung San Su Ći.

Demonstranti traže povratak na vlast smijenjene civilne vlade i traže puštanje na slobodu Su Ći i drugih članova vladajuće stranke koji su uhapšeni kada je vojska preuzela kontrolu nad zemljom i spriječila novu sjednicu parlamenta koja je trebalo da se održi 1. februara.

XS
SM
MD
LG