Linkovi

Mjanmar: Uhapšeno šest novinara


Pro-democracy protesters and a journalist run as riot police officers advance them during a rally against the military coup in Yangon
Pro-democracy protesters and a journalist run as riot police officers advance them during a rally against the military coup in Yangon

Šest novinara uhapšeno je u Mijanmaru zbog izvještavanja o demonstracijama protiv puča.

Odvjetnik Thein Zaw iz Associated Pressa kaže da su Thein i još pet novinara optuženi prema zakonu koji zabranjuje bilo kome izazivanje straha, svjesno širenje lažnih vijesti ili agitiranje izravno ili neizravno protiv državnog službenika.

Šestorici novinara prijeti čak tri godine zatvora ako budu osuđeni. Hunta je izmijenila zakon samo prošlog mjeseca kako bi povećala maksimalnu zatvorsku kaznu sa tri godine.

Associated Press kaže da je Thein Zaw uhićen u subotu u Yangonu dok je izvještavao o demonstracijama u najvećem gradu Mjanmara. Navodno se nalazi u gradskom zloglasnom zatvoru Insein, u kojem su bili smješteni brojni politički zatvorenici tijekom prethodne autokratske vladavine vojske.

Četiri od ostalih pet novinara rade za Myanmar Now, Myanmar Photo Agency, 7Day News i internetski portal Zee Kwet, dok je peti slobodnjak.

Ian Phillips, potpredsjednik AP-a za međunarodne vijesti, zatražio je hitno puštanje Thein Zaw.

"Neovisnim novinarima mora se omogućiti da slobodno i sigurno izvještavaju o vijestima bez straha od odmazde", rekao je Phillips.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG