Linkovi

Ben Chandler: 'Ulazak Hrvatske u NATO važan je prvenstveno za daljnju stabilizaciju regije'


Ulazak Hrvatske u NATO važan je prvenstveno za daljnju stabilizaciju regije, izjavio je demokratski kongresnik Ben Chandler iz Kentuckya.

Kao član delegacije Zastupničkog doma američkog Kongresa Ben Chandler posjetio je Hrvatsku, Makedoniju i Albaniju u veljači. Tada je, kaže nam, vidio da je Hrvatska u odnosu na Makedoniju i Albaniju, u prednosti na vojnom i ekonomskom planu. Jedina bojazan koja je postojala bila je nešto niža podrška javnosti za ulazak Hrvatske u NATO, ali to se promijenilo na bolje.

Ben Chandler vjeruje da Hrvatska može pridonijeti NATO-u na više načina: "Vjerujemo da Hrvatska može igrati ulogu u raznim područjima. Može imati malu, ali snažnu udarnu postrojbu, osiguravati manju vojnu pomoć, no glavni doprinos Hrvatske ipak je stabilnost regije. Želimo potaknuti sve zemlje s područja bivše Jugoslavije da budu stabilne jer to promiče prosperitet, mir… To je najbolji način pridonošenja svjetskom poretku."

Ben Chandler je dodao da će ulazak u NATO savez Hrvatske, Albanije, a kasnije vjerojatno i Makedonije, potaknuti i druge države u regiji da poduzmu napore u tom smjeru.

Kongresnik Chandler vjeruje da je politika predsjednika Busha o daljnjem širenju NATO saveza na Istok ispravna: "Postoje razilaženja u mišljenjima. Volio bih vidjeti daljnje širenje NATO jer mislim da se radi o organizaciji koja radi na uspostavljanju mira i sigurnosti. Ako se stvari budu odgovarajuće rješavale NATO bi mogao pridonijeti poboljšanju, a ne pogoršanju odnosa s Rusijom. Moramo bliže surađivati s Rusijom i pokušati odagnati bilo kakve bojazni Moskve po pitanju širenja NATO-a. Rusija to ne bi trebala vidjeti kao prijetnju već kao način promicanja stabilnosti u Europi. To je naš cilj. Nadamo se da će Rusija surađivati s nama na tome."

Kongresnik Chandler vjeruje da bi Kongres podržao širenje NATO saveza na Ukrajinu i Gruziju nakon što te zemlje provedu neophodne reforme. Prema njegovim riječima, američki zakonodavci htjeli bi da se i Rusija osjeća sigurnom te da na tome treba poraditi.

Kongresnik Chandler priznao je da su se odnosi između Sjedinjenih Država i Rusije ponešto zahladili u posljednje vrijeme. 'Rusija je važna zemlja i treba je tretirati kao partnera. Vjerujem da će slijedeći američki predsjednik – tko god to bio – poduzeti snažan napor po tom pitanju' - rekao je za Glas Amerike demokratski kongresnik iz Kentuckya, Ben Chandler.

XS
SM
MD
LG