Linkovi

Ukrajina - prva postaja Georgea Busha na putu po Europi


Predsjednik Bush danas je u Ukrajini. Iz Kijeva američki predsjednik odlazi u Rumunjsku gdje će sudjelovati na summitu NATO saveza. Nakon Rumunjske George Bush dolazi u Zagreb, a svoj put okončat će u Rusiji.

Predsjednikova turneja započinje u Ukrajini gdje će – kako je rekao savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley – odati počast demokratskoj tranziciji u toj zemlji do koje je došlo nakon tzv. Narančaste revolucije. U srijedu predsjednik odlazi za Bukurešt na NATO summit gdje će, po riječima gospodina Hadleya, glavna tema biti promjene u savezu kako bi se odgovorilo na izazove novog stoljeća. "Očekujemo da će čelnici NATO saveza donijeti odluke koje će poboljšati kapacitete za nošenje s tim izazovima, uključujući i putem poboljšavanja kapaciteta Posebnih operacija NATO-a, kao i kolektivnu obranu od napada u kibernetskom prostoru i raketnih napada".

Na vrhu dnevnog reda u Bukureštu bit će Afganistan. Čelnici saveza raspravljat će o američkim planovima za razmještanje proturaketnog obrambenog sustava u Europi i glasovat će o proširenju članstva na Albaniju, Hrvatsku i Makedoniju. Glasovat će se i o prihvaćanju kandidatura Gruzije i Ukrajine da se pridruže savezu, potez kojem se Rusija snažno protivi.

Nakon summita predsjednik s prvom damom Laurom Bush odlazi u Hrvatsku gdje će održati govor u Zagrebu i sudjelovati na radnom ručku s čelnicima zemalja koje budu pozvane u NATO savez. Tijekom boravka u glavnom hrvatskom gradu George Bush će se sastati s predsjednikom Stjepanom Mesićem i premijerom Ivom Sanaderom. Američki predsjednik svoj put završava u odmaralištu Soči, na Crnom moru gdje će voditi razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

XS
SM
MD
LG