Linkovi

Washington ne smatra da bi članstvo Ukrajine i Gruzije u NATO savezu predstavljalo 'prijetnju europskoj sigurnosti'


Predsjednik George Bush stigao je u Ukrajinu, prvu postaju na njegovoj turneji po Europi, tijekom koje će posjetiti i Rumunjsku, Hrvatsku i Rusiju.

Predsjednik Bush želio je posjetiti Ukrajinu prije nekoliko godina. No, zemlja je prolazila kroz političku krizu – rezultat razmirica između predsjednika i premijera – i posjet je bio odgođen. Političke su razlike u Ukrajini ublažene i predsjednik i premijer danas ravnomjerno sudjeluju u vlasti.

Američki predsjednik dolazi po prvi put u Ukrajinu u trenutku kada ona poduzima prve korake k mogućem članstvu u NATO savezu. Ukrajinski napori da uđe u Sjeverno-atlantski savez kontroverzni su. Protivi im se Moskva koja tvrdi da bi članstvo Ukrajine i Gruzije u NATO-u predstavljalo prijetnju europskoj sigurnosti.

Predsjednik Bush smatra da to nije točno. On kaže da NATO savez može pomoći mladim demokracijama da učvrste svoja teško stečena postignuća. Predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost, Stephen Hadley rekao je za Glas Amerike da Ukrajina i Gruzija ne žele trenutno, odmah sada, postati članice NATO saveza, već žele inicirati proces koji ih priprema za članstvo.

Postupak pripreme za članstvo, kaže Stephen Hadley, može trajati godinama. 'Iskustvo iz Središnje i Istočne Europe pokazalo je da postupak pripreme za članstvo u NATO savezu predstavlja koristan okvir koji potiče zemlje-kandidate da donose ispravne odluke, koje su potrebne da bi se provele reforme i učvrstila demokracija' – rekao je Stephen Hadley.

Međutim, nekoliko članica NATO saveza izrazilo je zabrinutost da Ukrajina i Gruzija možda nisu spremne niti da počnu postupak pripreme za članstvo. Uz to, u Ukrajini je javnost vrlo podijeljena oko NATO saveza, iako vlada želi da zemlja postane članica.

Dok je predsjednik Bush putovao u Kijev, u njemu su održani prosvjedi protiv NATO saveza. Na jednom se trgu okupila skupina prosvjednika s parolama prilično vulgarnog sadržaja protiv NATO saveza i američkog predsjednika.

Predsjednika očekuje topliji doček na susretu s ukrajinskim čelnicima.

Gospodin Bush će također posjetiti i Katedralu Svete Sofije te jednu školu u kojoj će prisustvovati prezentaciji učeničkog projekta koji objašnjava kako spriječiti zarazu AIDS-om.

XS
SM
MD
LG