Linkovi

Posjet predsjednika Busha - 'velika čast za Hrvatsku'


Dva dana pred dolazak američkog predsjednika Georga Busha u Hrvatsku traju intenzivne organizacijske i sigurnosne pripreme. Predsjednik Bush sa suprugom Laurom u Zagreb stiže u petak popodne. Istoga dana sastati će se sa predsjednikom Stjepanom Mesićem. Za petak navečer predvidjena je svečana večera na koju su pozvani predstavnici iz političkog i gospodarskog života Hrvatske, te predstavnici akademske zajednice, kulture i sporta.

U subotu ujutro predsjednik Bush će se u zgradi vlade na Markovu trgu sastati s premijerom Ivom Sanaderom. Nakon izjava za novinare, američki predsjednik će se na Markovu trgu ispred Sabora i vlade obratiti gradjanima.

Za subotu je predvidjen Bushov ručak s premijerima i predsjednicima država koje će ovog tjedna sa samita NATO-a u Bukurestu dobiti pozivnice za članstvo u tom savezu.

Jučer su u Zagrebu o organizacijskim detaljima Bushova posjeta na zajedničkoj konferenciji za novinare govorili ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, državna tajnica u tom ministarstvu Bianca Matković te američki veleposlanik u Zagrebu Robert Bradtke.

Veleposlanik Bradtke je tom prigodom izjavio kako Sjedinjene Države imaju puno povjerenje u hrvatske snage sigurnosti, te kako vjeruju da će Hrvatska američkom predsjedniku za vrijeme boravka pružiti punu sigurnost.

Medjutim, svega četrdesetak kilometara sjeverno od Zagreba više stotina policajaca već šest dana traga za odbjeglim generalom Ivanom Koradeom, kojeg se sumnjiči da je prošlog tjedna počinio seriju stravičnih zločina – četiri ubojstva, jedan pokušaj ubojstva i pokušaj otmice.

Neslužbeno se doznaje da su se pripadnici osiguranja američkog predsjednika interesirali hoće li general koji je naoružan i po okolinu vrlo opasan biti uhapšen prije Busheva dolaska u Hrvatsku. Iz policije nema obećanja da će Korade do tada biti iza rešetaka, medjutim odgovaraju da usprkos njihovu angažmanu u lovu na generala policija ima sasvim dovoljno snaga da zajamče punu sigurnost američkom predsjedniku.

'Hrvatska policija i službe dobro suradjuju s američkim kolegama u pripremi Busheva dolaska'- uvjeravala je jučer novinare državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Bianca Matković. "I hrvatska kontrola leta, i hrvatski sigurnosni sustav funkcionira besprijekorno, u suradnji s američkim kolegama. Mi smo izašli u susret njihovim zahtjevima oko sigurnosnog aspekta kao što izlaze i druge zemlje domaćini kad predsjednik Bush dolazi" - izjavila je gospođa Matković

Američki veleposlanik u Hrvatskoj, Robert Bradtke je rekao: "Sve što ćemo ovdje raditi u skladu je s hrvatskim propisima i zakonima. Ovdje smo gosti i tako ćemo se i ponašati."

Na zagrebačkom Gornjem gradu na kojem će se u subotu gradjanima obratiti George Bush vladati će stroge mjere sigurnosti. Gradjani koji žele doći slušati njegovo obraćanje moraju se unaprijed prijaviti organizacijskom odboru za njegov doček.

Čak će i čovjek koji svakog dana u podne s kule Lotršćak ispaljuje Grički top, u subotu biti pod prismotrom pripadnika Busheva osiguranja.

Iako predstavnici hrvatske vlasti ovih dana ne propuštaju priliku istaknuti da je Bushev posjet velika čast za Hrvatsku, ima i onih koji ne dijele oduševljenje njegovim dolaskom. Tri nevladine udruge - Centar za mirovne studije, Dokumenta i Zelena akcija - za vrijeme Busheva boravka u Zagrebu prosvjedovati će, a u subotu će organizirati prosvijedni skup. Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije objašnjava: "Cilj prosvijeda je da se upozori hrvatska javnost, ali i političari, na kršenja ljudskih prava od strane politike Georga Busha, a to su svakako povrede ljudskih prava u Iraku i Afganistanu, ali i povrede ljudskih prava zatvorenika."

Te tri udruge u petak navečer upriličiti će i projekciju najkontroverznijih Bushevih izjava u sedam i pol godina njegova predsjedničkog mandata.

XS
SM
MD
LG