Linkovi

Pozivnice u NATO za Hrvatsku i Albaniju


NATO savez je na svom summitu u Bukureštu odlučio u članstvo pozvati Albaniju i Hrvatsku. Članstvo za Makedoniju će vjerojatno biti odgođeno, kao i početak postupka pripreme za članstvo u slučaju Ukrajine i Gruzije.

Glasnogovornik NATO saveza James Appathurai izjavio je nakon radne večere sudionika summita da među okupljenim državnicima postoji konsenzus u vezi s ponudom članstva Albaniji i Hrvatskoj. No, Appathurai je rekao da će Grčka blokirati ulazak Makedonije u Sjeverno-atlantski savez, zbog dugogodišnjeg sukoba oko službenog imena bivše jugoslavenske republike. James Appathurai je dodao da ne očekuje da će NATO savez ponuditi Ukrajini i Gruziji početak provedbe Akcijskog plana koji zemlje priprema za članstvo, no naglasio je da su vrata NATO-a tim zemljama otvorena.

Američki predsjednik George Bush zalagao se za početak Akcijskog plana u slučaju tih dviju bivši republika Sovjetskog saveza. No, Francuska i Njemačka su smatrale da za to još nije nastupio pravi trenutak. Rusija je poručila NATO savezu da ne želi da se NATO nastavi širiti državama koje s njom graniče.

Glasnogovornik NATO saveza rekao je također da su članice pristale na zahtjev Kanade da se u južni, nemirni dio Afganistana upute dodatne vojne snage. Dio američkih postrojbi će sa istoka te zemlje prijeći na jug, dok će Francuska poslati svoja vojna pojačanja na istok, da se pridruže preostalim američkim snagama.

Nakon susreta s rumunjskim predsjednikom Traianom Basescuom, predsjednik George Bush izjavio je da je zadovoljan obećanjima američkih saveznika da će u Afganistan poslati dodatne snage. Kanada je zaprijetila da će se njezine postrojbe povući, ukoliko na jugu ne dobiju pomoć.

Drugog, posljednjeg dana summita u Bukureštu, državnici će objaviti zajedničku izjavu. Sutra, u petak, predsjednik George Bush odlazi u Hrvatsku, a u nedjelju putuje u rusko ljetovalište Soči, gdje će s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarati o američkim planovima da se u Središnjoj Europi postave elementi novog protu-raketnog štita. Razgovorima će prisustvovati i Dimitrij Medvedev, nasljednik Vladimira Putina koji sljedeći mjesec nastupa na predsjedničku dužnost.

XS
SM
MD
LG