Linkovi

International Herald Tribune o razlozima zbog kojih Makedonija neće dobiti pozivnicu za NATO


International Herald Tribune objavio je članak Dore Bakoyannis, ministrice vanjskih poslova Grčke, koja objašnjava zbog čega je njezina zemlja blokirala članstvo Makedonije u NATO savezu. Grčka se protivi uporabi riječi Makedonija kao službenog imena države koja je prije bila bivša jugoslavenska republika. Makedonija je naime ime i sjeverne grčke pokrajine i Atena tvrdi da njegova uporaba sugerira da Skopje pretendira na neke grčke teritorije.

'Kada je Tito 1944. promijenio ime Vardarskoj Banovini i nazvao je Socijalistička Republika Makedonija to je učinio kako bi rasplamsao građanski rat u Grčkoj, pomogao lokalnim komunistima te dobio izlaz na Egejsko more' – piše Dora Bakoyannis. To se događalo – nastavlja ona – 'u vrijeme dok je u Grčkoj trajao građanski rat u kojem je poginulo više od 100 tisuća ljudi, koji je uništio zemlju i odgodio poratnu obnovu za barem deset godina.' Prema tome, strah koji je vezan uz korištenje riječi 'Makedonija' nije neka naša paranoidna fantazija – piše u International Herald Tribuneu šefica grčke diplomacije.

Spor Atene i Skopja u istom listu komentiraju i jedan britanski i jedan američki stručnjak za Balkan. Misha Glenny smatra da su grčki strahovi o navodnom makedonskom posezanju za teritorijem bezrazložni. 'Makedonija je kao država toliko slaba da gotovo i nema resursa da se u jutro ustane iz kreveta' – piše Glenny. On smatra da spor oko imena sjevernog susjeda služi grčkom premijeru Kostasu Karmanlisu da se dokaže kao snažan vođa, jer mu oporba postaje sve popularnija.

U slučaju Makedonije, Glenny piše da bi – u najgorem slučaju – blokada članstva u NATO savezu mogla pridonijeti kolapsu te države koja se temelji na podijeli vlasti s albanskom manjinom. Ako se Makedonija pokaže kao neuspjeh 'njezini' će Albanci možda zaželjeti udružiti se s Kosovom – piše ovaj britanski novinar.

Američki stručnjak za Balkan, Edward Joseph piše, također u International Herald Tribuneu, da blokada makedonskog članstva u NATO savezu predstavlja neuspjeh američke diplomacije i posredničkih napora Ujedinjenih naroda, ali i poraz sigurnosnog aranžmana na europskom jugo-istoku na kojem radi Europska unija. 'Grčka bi trebala za ovo platiti visoku političku cijenu' – piše Edward Joseph.

XS
SM
MD
LG