Linkovi

Predsjednik Bush izražava snažnu podršku Ukrajini i Gruziji u njihovoj želji da pristupe NATO savezu


Predsjednik Bush kaže da snažno podržava Ukrajinu i Gruziju u njihovom pokušaju da pokrenu proces pristupa u NATO savez. Kako izvješćuje Paula Wolfson, gospodin Bush je o tome govorio u Kijevu, prije odlaska za Bukurešt.

Nakon službenog svečanog dočeka, predsjednik Bush i ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko odmah su se bacili na posao. Njihovi su sastanci trajali nekoliko sati, prvo nasamo, a potom s najvišim suradnicima.

"Moj je stav potpuno čvrst – Ukrajini i Gruziji treba dati plan za članstvo u NATO-u," izjavio je predsjednik Bush. Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji, on je pohvalio mladu demokraciju Ukrajine, te rekao da, ako Sjevernoatlantski savez zada Ukrajincima seriju standarda za članstvo, to će ojačati napore za provođenje reformi. "Vaša je zemlja donijela vrlo hrabru odluku; Sjedinjene Države snažno podržavaju vaš zahtjev."

Ukrajinski predsjednik Juščenko osobno će se u Bukureštu obratiti čelnicima saveza tražeći članstvo. Ali, promatrači kažu da su šanse Ukrajine i Gruzije da im bude udovoljeno takvom zahtjevu vrlo slabe. Rusija se, naime, žestoko protivi daljnjem širenju saveza na istok, u dvije velike bivše sovjetske republike.

Predsjednik Bush odbacuje sugestije da se sporazumio s ruskim predsjednikom Putinom da ublaži američki stav oko širenja NATO saveza u zamjenu za ustupke planovima o izgradnji proturaketnog obrambenog štita u Europi. "To je krivo viđenje situacije. Čvrsto vjerujem da bi i Ukrajini i Gruziji trebalo dati pristupne smjernice. Pritom nema nikakve trgovine. Baš nikakve," rekao je gospodin Bush.

Američki predsjednik je izjavio da njegova administracija intenzivno radi na uvjeravanju drugih članica NATO saveza da je u njihovom vlastitom interesu da prime ove dvije bivše sovjetske republike. Nekoliko članica – prvenstveno Francuska i Njemačka – iskazuje nevjericu da su Ukrajina i Gruzija spremne da krenu putem pristupa savezu.

XS
SM
MD
LG