Linkovi

Summit NATO-a u Bukureštu: postignuća i propušteno


NATO savez je u svoje članstvo pozvao Hrvatsku i Albaniju, no smatrao je da još nije došao trenutak da Ukrajina i Gruzija započnu višegodišnji postupak priprema za članstvo u savezu. Kako iz Bukurešta javlja Paula Wolfson, članice NATO saveza iskazale su podršku misiji u Afganistanu kao i američkim planovima da se postavi novi protu-raketni štit.

Najemocionalniji dio summita bio je trenutak kada su predsjednici i premijeri Hrvatske i Albanije zauzeli mjesta među kolegama iz NATO saveza. Vrata koja su vodila u konferencijsku dvoranu otvorio im je i doslovno glavni tajnik NATO-a, Jaap de Hoop Scheffer.

'Dolazite iz regije koja je prošla kroz grozne sukobe, što je trajalo još do prije par godina. Zbog toga je vaše članstvo u NATO savezu od posebne važnosti' – rekao je glavni tajnik NATO-a. Kriterije za članstvo ispunila je i treća balkanska država, Makedonija, no njezin je ulazak odgođen, dok se ne riješi spor oko službenog imena te bivše jugoslavenske republike. Članstvo Makedonije je blokirala Grčka, koja želi da vlada u Skopju promijeni ime svoje zemlje – prije no što Makedonija postane članica NATO saveza. Američki predsjednik George Bush o ovom je prijeporu u Bukureštu rekao: 'Problem imena države treba se riješiti brzo kako bi Makedonija mogla – što prije – biti primljena u NATO.'… Izaslanstvo Makedonije je napustilo summit NATO-a prije njegova završetka.

No, za državnike iz Hrvatske i Albanije jučerašnji je dan bio dan slavlja. U svom govoru nazočnim kolegama iz 27 zemalja, albanski premijer Sali Berisha je rekao: "Za mene, ovo je čudo. Čudo slobode. Mnogo vam hvala."

Ukrajina i Gruzija, dvije bivše sovjetske republike, nadale su se da će ovim summitom početi postupak pripreme za članstvo – no to je odgođeno, bez obzira što je zato lobirao američki predsjednik George Bush. Većina članica smatrala je da za Ukrajinu i Gruziju postoji mjesto u NATO savezu, no da sada za to nije pravi trenutak. Državna tajnica Condoleezza Rice nastojala je odluku u Ukrajini i Gruziji prikazati u najboljem mogućem svjetlu.

'Ako su vrata do sada bila otvorena, sada su - širom otvorena…' – rekla je gospođa Rice. Približavanju Ukrajine i Gruzije NATO savezu oštro se protivila Rusija. Rezerve prema tome iskazale su najviše Njemačka i Francuska – čime je bio blokiran potreban konsenzus. Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da Moskva nema pravo veta kada je u pitanju članstvo pojedinih zemalja u NATO savezu.

Gospođa Rice je međutim ukazala na podršku svih članica postavljanju novog protu-raketnog štita, čiji će elementi biti i u Poljskoj odnosno Češkoj. Prema njoj, to je dokaz da NATO savez ne popušta ruskim traženjima. Podršku članica NATO saveza protu-raketnom štitu, gospođa Rice nazvala je zaista važnom. 'Saveznici dobro razumiju da zbog novih izazova, novih prijetnji, moramo imati i novi obrambeni štit, koji će braniti Europu' – rekla je Condoleezza Rice. Puna podrška svih saveznica smatra se uspjehom Sjedinjenih Država.

Washington također treba biti zadovoljan podrškom koju su saveznice iskazale za vojnu misiju NATO-a u Afganistanu. Nekoliko je država najavilo da će u Afganistan poslati pojačanja ili materijalnu pomoć. Francuska je najavila da će u istočni, nemirniji dio te zemlje, poslati jedan svoj bataljun. Ova će postrojba na istoku zamijeniti američke marince, koji će biti poslati na isto tako nemiran jug Afganistana, gdje će djelovati s kanadskom vojskom.

Državnici iz 26 članica Sjeverno-atlantskog saveza sastali su se i s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem, koji im je rekao da je njegov narod spreman obaviti svoj dio posla. 'Na nama – narodu i vladi Afganistana – je odgovornost da ispunimo obećanje dana i samima sebi, i našim partnerima i međunarodnoj zajednici' - rekao je predsjednik Afganistana.

Inače, sastanku s Hamidom Karzaijem prisustvovao je i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-Moon, predstavnici Europske unije kao i državnici iz nekoliko zemalja koje nisu članice NATO saveza ali sudjeluju u misiji u Afganistanu.

XS
SM
MD
LG