Linkovi

Bush: 'Hrvatska i Albanija spremne su za odgovornosti koje donosi članstvo u NATO-u'


Čelnici NATO saveza poželjeli su dobrodošlicu dvjema novim članicama Hrvatskoj i Albaniji, međutim, odbacili su zasad službene planove o pridruživanju Ukrajine i Gruzije. Čelnici zemalja članica ovog vojnog saveza izrazili podršku operacijama u Afganistanu i američkim planovima za uspostavljenje proturaketnog obrambenog sustava u Europi.

Bio je to jedan od najemocionalnijih trenutaka summita kad su Albanija i Hrvatska zauzele mjesto za konferencijskim stolom. Glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer doslovno je otvorio vrata premijerima dviju država i pokazao gdje da sjednu. "Dolazite iz regije koja je u nedavnoj prošlosti bila pogođena užasnim sukobom i zato vaše članstvo ima posebnu važnost. Sretan sam što mogu zaželjeti dobrodošlicu državnim čelnicima Albanije i Hrvatske na sjednici NATO saveza. Saveznici su sigurni da će vaše priključenje ojačati NATO, euroatlantsku sigurnost i sigurnost jugoistoka Europe".

Predsjednik Sjedinjenih Dražava, George Bush se, isto tako, obratio sudionicima summita. "Hrvatska i Albanija pokazale su da su sposobne i da žele pridonijeti NATO-u, obavile su političke i gospodarske reforme i sudjeluju u vojnim misijama Saveza te su spremne i za nove izazove".

Američki predsjednik je izrazio žaljenje što pozivnicu nije dobila i Makedonija, koja je, kako je rekao: “Isto tako provela reforme i pridonijela savezničkim misijama. Spor oko imena s Grčkom mora se brzo riješiti kako bi Makedonija mogla što prije pristupiti NATO-u".

U svom zahvalnom govoru hrvatski predsjednik Mesić je rekao da Hrvatska je od priznanja i agresije na nju prošla težak i složen put, a danas želi biti aktivna članica slobodnog svijeta, radeći na očuvanju slobode, demokracije, ljudskih prava i slobodnog tržišta. "Bit ćemo odgovorna članica Saveza koja će u skladu s našim mogućnostima djelovati na ispunjavanju ciljeva Saveza".

Premijer Sanader je istaknuo da je svako širenje NATO-a pomoglo u širenju stabilnosti i sigurnosti, a posebno se zahvalio hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu i njihovim žrtvama bez kojih Hrvatska ne bila danas na summitu Sjeverno-atlanskog saveza. "Svaki put kada se NATO odluči na proširenje, prošireno je i područje stabilnosti i sigurnosti. U dva prethodna kruga, proširenje je dokinulo podjelu Europe. Pozivnicu u članstvo shvaćamo kao priznanje zrelosti naše demokracije i naših zasluga".

Republika Hrvatska bi mogla, najvjerojatnije, postati članicom NATO saveza iduće godine. Inače, najveća prepreka Hrvatskoj za ulazak u Sjeverno-atalnsku organizaciju bila je slaba potpora stanovništva. Međutim, nakon proglašenja neovisnosti Kosova i napada srpskih prosvjednika na hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu da je potpora rasla te sada iznosi, prema posljednjim anketama, oko 62 posto.

XS
SM
MD
LG