Linkovi

USA Today: 'Rusija je u središtu svih tema o kojima će se raspravljati na summitu NATO-a'


Najtiražniji američki dnevnik USA Today piše da je 'Rusija u središtu svih tema' o kojima će se raspravljati na summitu NATO saveza koji počinje sutra u Bukureštu. Prvo, tu je pitanje mogućeg članstva Ukrajine i Gruzije, čemu se Rusija protivi, a što Washington podržava. Drugo, Sjedinjene Države žele u Poljskoj i Češkoj postaviti elemente novog protu-raketnog štita – što Rusija smatra prijetnjom.

Moskva kritizira Zapad i u vezi s Irakom a i Kosovom – piše USA Today.

O problemima u odnosima Washingtona i Moskve bit će riječi na američko-ruskom summitu u Sočiju, na obali Crnog mora, gdje ruski predsjednik Vladimir Putin ugošćuje američkog kolegu, krajem tjedna. 'Možda postoji šansa da se riješe neka od otvorenih pitanja te da se odnosi ostave u dobrom stanju, za nasljednike dvojice predsjednika' – rekao je Stephen Hadley, savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Georgea Busha.

Američki dnevnik navodi Janusza Bugajskog iz Centra za strateška i međunarodna istraživanja u Washingtonu koji kaže da ruske prijetnje 'negativnim političkim i gospodarskim posljedicama', ukoliko se Gruziji i Ukrajini otvori put u NATO, predstavljaju 'stratešku ucjenu' – jer Rusija opskrbljuje dobar dio Europe prirodnim plinom. 'Članstvo Ukrajine i Gruzije u NATO savezu onemogućilo bi planove Moskve da se te dvije zemlje ponovno vrate pod rusku dominaciju' – kaže ovaj američki analitičar.

Dnevnik International Herald Tribune navodi izjavu glavnog tajnika NATO saveza Jaapa de Hoop Scheffera da 'Rusija ne može zapovijedati koja zemlja može biti član NATO saveza, a koja ne.' Ali, odluka o početku približavanja NATO savezu ove dvije bivše sovjetske republike može biti odgođena – rekao je glavni tajnik Sjeverno-atlantskog saveza, dodavši da 'kada su u pitanju Ukrajina i Gruzija, pitanje nije trebaju li one postati članice, već kada će to postati.'

Predsjednik George Bush se osvrnuo na rusko protivljenje riječima da je 'za svaku zemlju dobro da graniči sa zemljama koje su demokracije.' Predsjednik je dodao da na teritoriju Ukrajine ne bi postojale stalne baze NATO saveza – piše International Herald Tribune.

XS
SM
MD
LG