Linkovi

International Herald Tribune: NATO se nada da će Hrvatska i Albanija do sljedećeg travnja postati članice


Dnevnik International Herald Tribune piše da se NATO savez nada će Hrvatska i Albanija postati članice do početka travnja sljedeće godine, kada će se u Strassbourgu u Francuskoj i susjednom Kehlu u Njemačkoj održati summit Sjeverno-atlantskog saveza na kojem će se proslaviti 60. godišnjica ove vojne organizacije.

Članstvo Hrvatske i Albanije do tada bi trebalo proći kroz ratifikacijski proces u 26 država članica kao i u parlamentima same Hrvatske i Albanije.

Pregovori o članstvu trebali bi završiti ovog ljeta – izjavio je James Appathurai, glasnogovornik NATO saveza te dodao: teško je predvidjeti hoće li ratifikacija u parlamentima svih članica biti gotova do sljedećeg proljeća.

******

List Bluffton News-Banner iz mjesta Bluffton u Indiani piše o svom sugrađaninu Brianu Balleru, poručniku američke ratne mornarice, na akademskom usavršavanju u Zagrebu, koji se prošli tjedan imao prilike susresti s predsjednikom Georgeom Bushom, za njegovog posjeta američkom veleposlanstvu u Hrvatskoj.

Brian Baller i njegova supruga Nicole u Zagrebu studiraju hrvatski jezik, u okviru programa Zaklade Omstead, koja svake godine plaća učenje stranih jezika u stranim zemljama, za desetke američkih vojnih časnika.

Zaklada Omstead to čini već 49 godina - svake godine plaća nastavu stranog jezika za više od 400 časnika. Dosadašnji su diplomanti ovog programa studirali u 58 zemalja, na 176 različitih sveučilišta, na 40 jezika.

Brian Baller je u Zagrebu na magisteriju.

******

Dnevnik Durango Herald iz mjesta Durango u Coloradu piše o svom sugrađaninu koji se sprema u Hrvatsku, profesoru ekonomije na lokalnom Koledžu Fort Lewis Tinu Sonori. On će u svibnju i lipnju na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu predavati primijenjenu ekonometriju. Istraživat će integraciju bivših komunističkih ekonomija u europski gospodarski sustav.

Tino Sonora se nada da će surađivati s kolegama iz Hrvatske narodne banke. Za Hrvatsku - u kojoj je bio prije nekoliko godina – kaže da 'u ekonomskom smislu vrlo dobro stoji', te da je u njoj 'životni standard prilično visok'.

XS
SM
MD
LG