Linkovi

Afganistan - ključna tema summita NATO saveza


NATO savez djeluje u Afganistanu od 2003. godine, predvodeći međunarodni kontingent od oko 43 tisuće pripadnika, koji ima mandat Ujedinjenih naroda. Angažman u Afganistanu prva je misija NATO saveza koja se ne odvija na europskom kontinentu ili u široj regiji Atlantskog oceana.

NATO u Afganistanu ima tri cilja. Prvi je pomoći vladi afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija da obnovi i stabilizira zemlju. Drugi cilj je uvježbavanje afganistanske vojske i policije. Treći cilj odnosi se na eliminaciju talibanskih pobunjenika koji su aktivni na jugu zemlje. Charles Kupchan iz utjecajnog Vijeća za međunarodne odnose, ovdje u Washingtonu, kaže da je posljednjih godina u Afganistanu bilo i uspjeha i neuspjeha.

"Izvjestan uspjeh je postignut zbog toga što postoji stabilna vlast. Ona doduše ne kontrolira sav teritorij, ali kontrolira dobar dio zemlje. S druge strane, činjenica jest da je talibanima – koje je 2001. američka vojska zbacila s vlasti – pošlo za rukom da se ponovno učvrste u određenim dijelovima Afganistana, pogotovo u južnoj pokrajini Helmand. U novije vrijeme raste broj žrtava – više je nasilja, samoubilačkih napada, više je napada na vojnike NATO saveza, na afganistanske postrojbe te na civile. Sadašnja bi se situacija mogla opisati kao delikatna ravnoteža i dobrog i lošeg. Prerano je za donošenje konačnih zaključaka. Ne možemo reći da je postignut konačni uspjeh. Ali ne može se reći niti da je misija u dubokoj krizi i da pojedine članice NATO saveza odustaju od nje."

O ovoj će tematici biti riječi na summitu NATO saveza u Bukureštu, ovaj tjedan. Glavno pitanje je koliko će članica Sjeverno-atlantskog saveza pristati na slanje pojačanja u Afganistan. Međutim, čak ako i pristanu – dodatno je pitanje hoće li ih uputiti na jug Afganistana, gdje je situacija najkritičnija i gdje je najviše borbi. O ovom pitanju govori Robert Hunter, veleposlanik Sjedinjenih Država pri NATO savezu za vrijeme administracije Billa Clintona.

"Vlada Sjedinjenih Država vrši pritisak na dobar broj svojih saveznika koji su jedno obećali, a sada rade znatno manje. Činjenica je da neke zemlje snose nerazmjeran teret zbog toga što se druge ne žele boriti. Primjerice, kanadska vojska ima u Afganistanu više žrtava nego u bilo kojoj drugoj svojoj misiji od rata u Koreji. Uz američku vojsku i Kanađane u Afganistanu glavni teret borbi preuzeli su Britanci, Poljaci, Estonci i Nizozemci. Kontingenti iz tih nekoliko država se bore na jugu i na istoku Afganistana."

Misiju NATO saveza ograničavaju mandati koje su svojim postrojbama nametnule određene zemlje, koje su poslale vojnike u Afganistan, ali su točno odredile što one smiju a što ne smiju činiti te u kojim regijama Afganistana mogu djelovati. Visoki predstavnici Sjedinjenih Država – uključujući i ministra obrane Roberta Gatesa – često su kritizirali takva ograničenja, zbog toga što ona štete cijeloj misiji NATO saveza. Ograničenja koja svojim postrojbama nameću pojedine zemlje bit će također jedna od tema na summitu u Bukureštu. Činjenica da pojedine zemlje imaju opciju izbjegavanja opasnih zadataka – kao što je recimo borba s talibanima – pokazuje da NATO savez više nije tako jedinstven kao što je bio u prošlosti, kaže Charles Kupchan.

"Kada je sovjetska vojska bila na granici dviju Njemački, svi su bili jedinstveni i zajednički je stav bio – 'borit ćemo se jer smo svjesni da je na kocki integritet Zapadne Europe.' U ovom trenutku, ako provedete anketu u Zapadnoj i Središnjoj Europi i pitate ljude koliko im je važna misija u Afganistanu, dobit ćete širok spektar odgovora. Posljedica toga je da imate zemlje koje se u Afganistanu bore i one koje su tamo, ali se ne bore. To je rezultat različitih percepcija problema, u svakoj pojedinoj zemlji. U takvom svijetu danas živimo."

Politolog Patrick Jackson koji predaje na Sveučilištu American u Washingtonu kaže da je u pitanju reputacija NATO saveza.

"Problem ili izazov za NATO – od kraja hladnog rata – je opravdati svoje postojanje. Za vrijeme hladnog rata, svima je bilo jasno zbog čega postoji Sjeverno-atlantski savez i tko su mu protivnici. Nakon što se raspao Sovjetski savez NATO se pokušava transformirati u regionalnu asocijaciju drugačije vrste. U tom smislu, misija u Afganistanu je vrlo važna – ona će odgovoriti na pitanje, što je zapravo zadatak tog novog NATO saveza."

Većina analitičara slaže se da će nadolazeći summit u Bukureštu ukazati u kojem se smjeru kreće NATO savez, odnosno jesu li sve članice spremne poduzeti sve što je potrebno da se vojna misija u Afganistanu okonča uspjehom.

XS
SM
MD
LG