Linkovi

Saudijska Arabija pred korijenitim reformama?


Vladavina saudijskog kralja Fahda, koji je preminuo prije nekoliko bit će zapamćena kao razdoblje transformacije u kojem je naftom bogata Saudijska Arabija postala moderna i ekonomski moćna zemlja. No, bliske veze kralja Fahda sa Sjedinjenim Državama također su, možda, pridonijele i jačanju islamskog ekstremizma i terorizma.

Kralj Fahd vladao je Saudijskom Arabijom 23 godine, tijekom kojih je pomogao svojem kraljevstvu da dovrši transformaciju u globalnu ekonomsku silu. Njegove bliske veze sa zapadnim čelnicima i ogromno naftno bogatstvo njegove zemlje učinili su ga jednim od najutjecajnijih državnika u regiji.

Bivši pomoćnik zamjenika državnog tajnika za bliskoistočna pitanja David Mack kaže da će preminuli saudijski čelnik biti zapamćen kao važan prijatelj Sjedinjenih Država, koji je Washingtonu pružio važnu pomoć u borbi protiv Sadama Huseina kao i u mirovnom procesu Izraela i Palestinaca:

"Kralj Fahd je bio ključni saveznik Sjedinjenih Država u oslobađanju Kuvajta, u krizi 1990. i 1991. On je također bio ključni saveznik Sjedinjenih Država u postizanju napretka u mirovnom procesu u istom razdoblju. Kralj Fahd se oduvijek zalagao za uspostavljanje bliskih veza između Saudijske Arabije i velikih međunarodnih naftnih kompanija, uključujući američke naftne kompanije."

Te bliske veze sa Sjedinjenim Državama ogorčile su međutim mnoge Saudijce. Tijekom prošlog desetljeća izvedeno je niz terorističkih napada na američke objekte u Saudijskoj Arabiji.

Nakon što je 1995. pretrpio moždani udar, kralj Fahd je imao uglavnom simboličnu ulogu na čelu svoje zemlje. Novi monarh, bivši princ-prijestolonasljednik Abdullah, posljednjih je deset godina de facto čelnik Saudijske Arabije i predvodi saudijsko kraljevstvo u borbi protiv islamskog ekstremizma. Također je igrao aktivnu ulogu u provođenju saudijske unutarnje i vanjske politike.

Saudijski veleposlanik u Britaniji, princ Turki al-Faisal kazao je da će to pomoći da prijenos vlasti protekle bez problema: "Sumnjam da će biti bilo kakvih promjena u politici. Vjerojatno će se i dalje provoditi politika koju je zacrtao pokojni kralj Fahd."

Veleposlanik Mack slaže se s tom ocjenom. On očekuje da će se vjerojatno ubrzati tempo reformi koje je Saudijska Arabija nedavno počela provoditi: "Princ prijestolonasljednik Abdullah vjerojatno će odlučnije pristupiti provođenju internih reformi kao što su jačanje položaja žena, ostvarivanje napretka na uvođenju političkih institucija sastavljenih od predstavnika izabranih na izborima, zatim, velike ekonomske i pravne reforme, te reforme obrazovnog sustava."

Predsjednik Bush je u pismenoj izjavi izrazio duboko žaljenje zbog smrti kralja Fahda, kao i spremnost na nastavljanje bliskog partnerstva između Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije.

XS
SM
MD
LG