Linkovi

Disidenti dobrodošli u Ovalnom uredu


"Washington Post" piše da predsjednik Bush, u svojoj kampanji za ljudska prava, podršku traži među disidentima, koji su česti gosti u Ovalnom uredu Bijele kuće. Predsjednik se u zadnje vrijeme osobno sastaje s istaknutim disidentima izu pojedinih zemalja – piše "Post", podsjećajući da je sličan simboličan, ali potencijalno rizičan pristup promicanju ljudskih prava svojedobno imao i predsjednik Reagan. Kao što je Bush i sam priznao, takvi sastanci, iako ohrabruju aktiviste, vjerojatno ljute čelnike represivnih zemalja, kao što je Sjeverna Koreja. "Post" nadalje dodaje da se predsjednik Bush do sada uglavnom sastajao s aktivistima iz zemalja prema kojima je već otvoreno zauzeo neprijateljski stav, ali ne i prema disidentima iz zemalja-saveznica u kojima se ljudska prava slabo poštuju, kao što su Saudijska Arabija, Pakistan, Uzbekistan i Egipat.

"Christian Science Montitor" bavi se predloženim promjenama u NASA-i za koje najavljuje da bi mogle biti prilično duboke. Novi direktor Agencije za svemirska istraživanja Michael Griffin, inače raketni inženjer s pet magisterija i jednim doktoratom, namjerava, kako piše "Monitor", probuditi NASA-u i pripremiti je za možda ključno razdoblje u njenoj povijesti – povratak raketoplana u svemir i ostvarivanje planova predsjednika Busha o upućivanju astronauta na Mjesec i na Mars. Direktor NASA-e u doba predsjednika Clintona Daniel Goldin je, podsjeća "Monitor", sve želio raditi "brže, jeftinije i bolje", dok će Griffinov posao biti ostvarivanje velike i vrlo ambiciozne vizije.

"Los Angeles Times" piše o jednoj lokalnoj – možda baš ne tako lokalnoj temi – ali temi koja je svakako oduševila poklonike košarke u Los Angelesu. Phil Jackson vratio se u Los Angeles Lakerse nakon godinu dana izbivanja, koje je proveo uživajući u životu daleko od parketa, na plaćžama Australije i Novog Zelanda i na jezeru u Montani. No, što je imao reći na sve to? "Vratio sam se" – da bi predvodio ekipu koju – vrlo uspješno- predvodio pet godina. Ipak, kako piše "Times", vraća se oprezniji, zbog problema sa srcem, zbog kojih je na utakmice morao voditi kardiologa. Za sljedeću sezonu najavljuje pomirenje – s upravom koja ga je svojedobno izgurala, obnovu – oslabljene ekipe Lakersa i – naravno, novu upornost u borbi za naslov prvaka.

XS
SM
MD
LG