Linkovi

Kongres poručuje Saudijskoj Arabiji da prestane financirati vahabizam (28/6/03) - 2003-06-27


Američki je Kongres pozvao Saudijce da prestanu financirati organizacije koje promiču vahabizam – radikalni oblik islama, koji se dovodi u vezu s terorizmom. Vahabizam je oblik islama koji interpretira Kuran doslovce. Početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća, vahabizam se vrlo brzo proširio iz Saudijske Arabije, kada su saudijska dobrotvorna društva počela financirati vahabističke škole – odnosno medrese i džamije od Pakistana pa sve do Sjedienjenih Država. Rigidnost vahabizma dovela je do krive interpretacije i iskrivljenja islama – tvrde kritičari. Vjeruje se da su svih 19 otmičara, koji su 11. rujna sudjelovali u terorističkim napadima na Sjedinjene Države bili vahabisti. Petnaestorica su bili državljani Saudijske Arabije. Senator Jon Kyl, republikanac iz Arizone, predsjedava senatskim Pododborom za domovinsku sigurnost. Jučer je otvorio prvu u –kako je najavio – nizu rasprava o vahabizmu.

Kly: Vahabizam - ekstremna ideologija međunarodnog terorizma

Kyl:"Danas se bavimo problemom jedne doktrine, koju sponzorira jedna država. Također razmatramo financiranje jedne ekstremne ideologije koja stvara prostor za novačenje, koja podržava infrastrukturu i predstavlja financijsku žilu kucavicu današnjeg međunarodnog terorizma. Ta ekstremistička ideologija zove se vahabizam i predstavlja snažnu pokretačku silu iza terorističkih skupina poput al-Qaide, koja, po procjeni FBIa, danas predstavlja najveću terorističku opasnost po Sjedinjene Države." Senator Kyl pozvao je Saudijsku Arabiju da prestane podržavati institucije koje promoviraju vahabizam. Newyorški demokrat, senator Charles Schumer, govorio je u sličnom tonu. Izrazio je zabrinutost da muslimansko svećenstvo širi vahabizam u američkim džamijama, po zatvorima i među muslimanima u američkim oružanim snagama. On je pozvao saudijsku vladu da odbaci takva ekstremno fundamentalistička islamska predanja, za koja smatra da šire mržnju, nasilje i netrpeljivost prema modernim muslimanima, kršćanima i židovima.

Schumer: Odbaciti fundamentalistička predanja koja šire mržnju, nasilje i netrpeljivost

Schumer:"To znači – prestanite financirati ekstremističke medrase, pročistite udžbenike ispunjene mržnjom koji su preplavili saudijske škole; stanite na kraj vahabističkim propovjedima koje se održavaju u toliko velikom broju saudijskih džamija. Ukoliko Saudijci ne prestanu financirati i podučavati ekstremizam, krug terorističkog nasilja koje hara svijetom samo će se pogoršati."

David Aufhauser iz Ministarstva financija izjavio je da su vladini dužnosnici već uputili saudijskoj vladi takve poruke. Po njemu, Saudijci su obećali suradnju.

XS
SM
MD
LG