Linkovi

Demokratizacija Iraka - izazov arapskim režimima? (11/4/03) - 2003-04-11


Arapski čelnici izražavaju olakšanje zbog odlaska režima Saddama Husseina, ali zabrinuti su zbog mogućnosti da Sjedinjene Države prošire svoju nazočnost u regiji. Egipat, Jordan i Saudijska Arabija također naglašavaju da buduću iračku vladu moraju izabrati sami Iračani. To su bile službene reakcije, a reakcije arapskog javnog mnijenja su različite. Neki su sretni zbog pada Saddamovog režima, dok su ostali ljuti zato što irački vojnici nisu pružili veći otpor u borbi za Bagdad.

Prema riječima Uraiba al-Rantawija, koji je na čelu al-Quds Centra za političke studije u Jordanu, mogućnost demokratizacije Iraka nešto što pobuđuje pozornost medju arapskim čelnicima: "Demokracija u Iraku, kao model, izazov je za mnoge arapske režime zbog toga što oni jedino vole vidjeti da Irak izvozi naftu, a ne naftu i demokraciju. Demokratizirani Irak će imati učinak na konzervativne države i društva u susjedstvu, pa mislim da je glavni izazov s kojim se u ovom trenutku sučeljavaju arapske zemlje: kako izgraditi demokraciju u tim zemljama?"

U međuvremenu saudijski je ministar vanjskih poslova Saud al-Faisal, otputovao u neočekivani posjet egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku u Kairo. Oba su državnika pozvala Sjedinjene Države i Britaniju da uspostave sigurnost diljem Iraka što je brže moguće. U međuvremenu su predsjednik Bush i britanski premijer Tony Blair u posebnim televizijskim porukama pružili uvjeravanja Iračanima da je Saddamova vladavina okončana te da će stanovnici Iraka, a ne netko izvana, voditi novu vladu.

Američko državno tajništvo je sirijskoj vladi poručilo da zatvori granice s Irakom osim za humanitarnu pomoć. Ova poruka dolazi nakon što je administracija predsjednika Busha optužila Siriju da možda dopušta da preko njezinih granica u Irak ulaze oružje i arapski dragovoljci kako bi pomogli režimu Saddama Husseina. Isto tako, Sirija je kritizirana i zbog toga što je predstavnicima iračkog režima dopuštala ulazak na svoje područje, pružajući im na taj način sigurno utočište.

Državni tajnik Colin Powell je istaknuo da Sirija snosi odgovornost za svoje postupke i izbor glede podržavanja terorističkih skupina i Saddamovog režima. Međutim, gospodin Powell je također, u razgovoru za pakistansku televiziju, naglasio da Sjedinjene Države nemaju plan ili listu zemalja koje će napadati jednu nakon druge, poslije rata u Iraku. Sirija i Iran trebaju shvatiti da neke njihove djelatnosti nisu u interesu tih zemalja, ali da to ne znači da će rat stići i do njih – rekao je američki državni tajnik.

XS
SM
MD
LG