Linkovi

Saudijsko suzbijanje vjerskih sloboda (7/1/04) - 2004-01-07


Pravo vjerske slobode ljudima može biti uskraćeno na različite načine. Jedan od njih je da vlada favorizira dominantnu vjeru, a suzbija ostale. Među zemljama u kojima je to slučaj, kaže John Hanford, američki ambasador za međunarodne vjerske slobode, nalaze se Saudijska Arabija, Sudan i Iran. U Saudijskoj Arabiji, prema posljednjem izvješću američkog Državnog tajništva o vjerskim slobodama u svijetu, islam je službena religija i zakon zahtjeva od svih građana da budu muslimani. Vlada zabranjuje javno prakticiranje bilo koje druge vjere. Saudijska vlada priznaje pravo nemuslimana da to čine privatno no to se pravo ne poštuje uvijek u praksi niti je definirano zakonom.

Pored saudijske zabrane javnog obavljanja vjerskih obreda za kršćane, Židove, hinduse, budiste i druge nemuslimane, ističe ambasador Handford, “postoji diskriminacija prema muslimanima šiitima, muslimanima ismailima i drugim muslimanima čija vjera odudara od službene vrste islama koju saudijska vlada podržava”.

U skladu s američkim zakonom, administracija predsjednika Busha izdvojila je nekoliko zemalja među takozvane “zemlje od posebne zabrinutosti” zbog njihovog nijekanja vjerskih sloboda. Popis od prošle godine uključuje Kinu, Burmu, Iran, Sjevernu Koreju, Sudan i Irak pod Saddamom Husseinom. Ambasador Hanford kaže da su američki dužnosnici razmšljali da se na taj popis uvrsti i Saudijska Arabija.

"Saudijska Arabija je vrlo blizu tom pragu. U smislu organičavanja vjerskih sloboda, postoji nekoliko zemalja čiji su zakoni još restriktivniji. Postoje i druge zemlje koje su dosta oštrije u manifestiranju njihovih zakona, u smislu uhićenja, zlostavljanja i ubijanja ljudi. Vlada Saudijske Arabije počela je implementirati neke mjere kako bi odgovorila na problem, a mi ćemo procjeniti što su ostvarili prije nego što donesemo konačnu odluku."

Ideja, naravno, nije da se zemlje jednostavno stave na popis nego da ih se potakne na poštivanje vjerskih sloboda. Kao što stoji u univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima, “svatko ima pravo da javno ili privatno iskazuje svoju religiju u učenju, prakticiranju, moljenju i svetkovinama. Narodu Saudijske Arabije, ništa manje nego ljudima drugdje, treba biti dopušteno da slobodno prakticira svoju vjeru.

XS
SM
MD
LG