Linkovi

Tek 38 posto Amerikanaca odobrava predsjednikovu politiku u Iraku


Dnevnik San Francisco Chronicle objavljuje istraživanje najnovije ankete koja nastoji utvrditi što Amerikanci misle o tome je li predsjednik Bush 'pošten' odnosno 'iskren' u svojim izjavama o razvoju situacije u Iraku.

Anketa dolazi u trenutku kada je predsjednik otišao na 5 tjedana dug godišnji odmor. S druge strane, kolovoz bi mogao biti mjesec u kojem je – od poečtka američkog angažmana – poginulo najviše američkih vojnika.

48 posto ispitanika smatra da je predsjednik Bush 'iskren', dok oko 50 posto smatra da i nije baš 'pošten' kada govori o vladinim planovima u Iraku, pogotovo izgledima za njihov uspjeh.

Za predsjednika koji je u izbornoj kampanji za sebe rekao da 'svatko zna što on misli' – ovo bi mogao biti problem, smatra dnevnik iz San Francisca.

Dnevnik Chicago Tribune piše će činjenica da je u Iraku, u posljednja tri dana, poginulo 26 marinaca, na vladu izvršiti snažan pritisak. 'Strpljivost javnosti postaje sve tanja, i Bijela kuća treba razmišljati o strategiji izlaska iz Iraka' – piše list iz Chicaga.

Prema anketi koju navode i list iz Kalifornije a i Chicago Tribune, samo 38 posto Amerikanaca smatra da predsjednik dobro obavlja svoj posao kada je u pitanju Irak – što je do sada najniži rezultat.

'Javnost podržava naše vojnike koji su u Iraku, međutim sve je jači dojam da vlada nema jasnu strategiju kako da ih vrati kućama' – izjavio je demokratski senator Dick Durbin.

Međutim, podrška predsjedniku je – bez obzira na Irak – općenito gledano i dalje snažna. Chicago Tribune navodi riječi jednog konzervativnog radio-komentatora iz Ohioa, koji je u svojoj emisiji rekao: 'zemlja je u ratu, a mediji izvještavaju kao da ga mi gubimo. Hladni je rat trajao 40 godina, rat protiv terorizma bi mogao potrajati 20.'

XS
SM
MD
LG