Linkovi

Saudijska Arabija osuđuje terorizam (21/8/03) - 2003-08-20


Čelnici u Saudijskoj Arabiji snažno istupaju u svojim izjavama o globalnom ratu protiv terorizma. “Nema mjesta neutralnosti ili neodlučnosti” kada se radi o onima koji počine teroristički napad, rekao je saudijski princ prijestolonasljednik Abdulah, 14. kolovoza ove godine. “Onaj koji štit ili simpatizira teroriste i sam je terorist, i stići će ga zaslužena kazna.”

Šesnaestog kolovoza, Saudijsko vijeće visokih svećenika objavilo je da sudjelovanje u terorizmu “predstavlja opasan kriminalni akt … koji je kažnjiv po islamskom zakonu.” Ovo vijeće je najveće vjersko tijelo u Saudijskoj Arabiji. Priopćenje kojim se osudjuje terorizam prenijela je službena saudijska izvještajna agencija. U priopćenju se kaže da opravdavanje terorizma “nema temelja u vjeri” te da će “pružanje utočišta teroristima biti smatrano jednim od najvećih grijeha.”

Ove riječi su i više nego dobrodošle zbog toga jer su 15 od ukupno 19 terorista al-Qaide, koji su izvršili terorističke napade na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine bili iz Saudijske Arabije. U prošlosti se takodjer prečesto dogadjalo da saudijski vjerski čelnici ili ne daju izjave glede terorističkog zla, ili, što je još gore, daju izjave ispunjene mržnjom koje bi mogle potaknuti na nova teroristička djela.

Medjutim, saudijski odnos spram terorizma znakovito se promijenio otkako je devet napadača samoubojica ubilo 25 ljudi u Rijadu, 12. svibnja ove godine. Saudijske vlasti otada su uhitile više od 200 osumnjičenika te u policijskim prepadima ubile preko dvanaest osumnjičenika. Medju uhićenima je i Abu bakr al-Azdi, visoki operativac al-Qaide.

Predsjednik George Walker Bush nedavno je telefonom razgovarao sa saudijskim princom prijestolonasljednikom Abdulahom. Kako je to rekao glasnogovornik Bijele kuće Scott McClelland, “razgovarali su o nastavku suradnje Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije u ratu protiv terorizma, posebice o tekućoj suradnji u razbijanu financiranja terorista.”

Predsjednik Bush je jasno rekao da nema popuštanja u ratu protiv terorizma: "Ova zemlja neće stati, neće posustati, nećemo stati sve dok ne bude uklonjena ova prijetnja civilizaciji."

Gdjegod se teroristi al-Qaide pokušali sakriti, rekao je predsjednik Bush, “pronalazimo ih i izvodimo ih pred lice pravde.”

XS
SM
MD
LG