Linkovi

'Kraljevstvo mržnje' - knjiga o saudijskoj ulozi u globalnom terorizmu (5/4/03) - 2003-04-05


Predstavljamo knjigu pod naslovom “Kraljevstvo mržnje – Kako Saudijska Arabija podržava globalni terorizam” izraelskog autora Dore Golda, koja je nedavno objavljena u Sjedinjenim Državama.

Knjiga Dore Golda ukazuje na duboku povezanost Saudijske Arabije s islamskom terorističkom mrežom. “Ne radi se tek o činjenici da su izvršitelji terorističkih napada na New York i Washington većinom bili Saudijci” – ukazuje ovaj izraelski publicist. Vrh te zemlje, njezina brojna kraljevska obitelji, povezana je s terorističkom mrežom Osame bin Ladena putem niza navodno humanitarnih organizacija, koje dio svojeg novca “skreću” u terorističke svrhe.

Dore Gold danas je izraelski veleposlanik u Sjedinjenim Državama, nekoć je bio politički savjetnik bivšem premijeru Benyaminu Netanyahu. Razloge za ovakav angažman Saudijske Arabije – koja se smatra jednim od glavnih američkih saveznika u regiji – Dore Gold nalazi u njezinoj povijesti. Saudijskim društvom naime dominira fanatična sekta Wahaba, koja je oživjela ideju “svetog rata” – jihada – te poziva na rat protiv “mnogobožaca”, kategorije koja osim ne-muslimana uključuje i muslimane iz drugih sekti.

Tijekom posljednja četiri desetljeća, u vrijeme dok je Saudijska Arabija postajala glavni svjetski proizvođač nafte, wahabi su – tvrdi Dore Gold – ponešto zatomili svoj vjerski radikalizam, barem kada je u pitanje nasilno djelovanje prema inozemstvu. No, ovaj je faza gotova - globalna teroristička mreža financira se uglavnom saudijskim novcem, tvrdi ovaj izraelski publicist.

Knjiga “Kraljevstvo mržnje” ukazuje na činjenicu da je Saudijska Arabija “u najboljem slučaju tek pseudo-prijatelj Sjedinjenih Država, a u stvari – neprijatelj Zapada i svih principa na kojima se temelji zapadna civilizacija.” Uz povijesnu analizu geneze wahabizma, Dore Gold navodi i niz suvremenih izvora koji ukazuju na tu činjenicu – od anti-kršćanskih i anti-židovskih izjava prominentnih saudijskih imama, pa do izjava nekih vladinih dužnosnika, primjerice često citirane izjave saudijskog ministra unutrašnjih poslova da su za “11. rujan odgovorni cionisti.” Dore Gold u svojoj knjizi nastoji dokazati da je Saudijska Arabija srce islamskog terorizma. “Ako je ta zemlja Americi od neke koristi – od koristi joj je tek u najpovršnijem smislu” – piše kritičar on-line mreže Amazon.com.

XS
SM
MD
LG