Linkovi

Dva lica islama: Saudijska Arabija i BiH (5/12/02) - 2002-12-05


Ovih se dana u Sjedinjenim Državama mnogo govori o navodnim financijskim vezama između nekih saudijskih dobrotovornih udruga i terorističkih organizacija poput al-Qaide. Saudijska Arabija, američki saveznik u arapskom svijetu, odbacuje tvrdnje o pomoći tih organizacija globalnom terorizmu, a najavila je i bolju kontrolu njihova financijskog poslovanja.

Međutim, kritike Rijada u Washingtonu sve su glasnije. Među kritičarima je i američki novinar i publicist Stephen Schwartz, koji tvrdi da od svih muslimanskih zemalja, Saudijska Arabija prednjači u ekstremizmu. U to se – kako kaže – uvjerio tijekom svog boravka u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, gdje je imao prilike vidjeti kako djeluju saudijske humanitarne organizacije.

Stephen Schwartz smatra da vjerska sekta vahaba, koja je na vlasti u Saudijskoj Arabiji, predstavlja najekstremniji, najkonzervativniji i najnasilniji oblik islama. Vahabe, čiji su pripadnici i članovi saudijske kraljevske obitelji, na unutrašnjem planu karakterizira represija žena te pripadnika drugih vjera, uključujući i šiitske muslimane. Na globalnom planu, Stephen Schwartz tvrdi da vahabi - ideološki i materijalno - pomažu skupine poput al-Qaide, egipatskog Muslimanskog bratstva ili raznih ekstremnih islamskih organizacija u Pakistanu.

"Po mom mišljenju radi se o islamo-fašizmu. Ideologija sekte vahaba nije dio pravog islama, taj pokret zapravo uopće nije izraz vjere. Radi se o ideološkom pokretu kojem je cilj politička moć. Vahabi se koriste vjerom na sličan način na koji su se nacisti prije sedamdeset godina koristili nacijom," ističe naš sugovornik.

Stephen Schwartz radi u washingtonskoj Zakladi za obranu demokracije, znanstvenoj ustanovi koji proučava probleme razvoja u zemljama koje su na prijelazu iz autoritarnog u demokratski sustav. Autor je nedavno objavljene knjige “Dva lica islama: saudijska kraljevska obitelj od tradicije do terora”.

Za razliku od ekstremne i nasilne, saudijske verzije islama, postoji i tolerantni islam, kojeg je Stephen Schwartz pronašao u Bosni i Hercegovini, gdje ga je – kako kaže – impresionirala tradicija suživota muslimana, katolika i židova. Gospodin Schwartz je u Bosni i Hercegovini boravio više puta - kao dopisnik lista San Francisco Examiner, a kasnije i kao stručnjak za medije Vijeća Europe, te dužnosnik Zaklade Otvoreno društvo. On tvrdi da Saudijsku Arabiju, iako je za rata a i danas vrlo prisutna u Bosni i Hercegovini, “nikad nije zanimala ratna tragedija tamošnjih muslimana, i to zbog toga što se u velikoj mjeri radi o svjetovnom i tolerantnom narodu.”

"Za njih su ratna zbivanja bila korisni predložak za vlastitu propagandu. Tragedija bosanskohercegovačkih muslimana predstavljala je za Saudijce priliku da se mobilizira islamski svijet. Međutim, ja mislim da oni bosanske muslimane nikad nisu smatrali pravim muslimanima – muškarci su pili pivo, žene su hodale bez feredže, vlasti su se zalagale za vjerski suživot... Mislim da zbog toga Saudijcima nikad nije bilo odveć stalo što će se Bošnjacima u ratu dogoditi," ocjenjuje on.

Stephen Schwartz kao primjer razlika u islamu dvaju društava – bošnjačkog i onog u Saudijskoj Arabiji – vidi i u reakciji na terorističke napade u Sjedinjenim Državama, od 11 . rujna prošle godine. Obje zemlje duguju Sjedinjenim Državama mnogo, kaže Stephen Schwartz, međutim njihov je odnos prema ratu protiv globalnog terorizma dijametralno suprotan.

"Bosna i Hercegovina je mala i siromašna zemlja, a Saudijska Arabija je upravo nevjerojatno bogata i utjecajna zemlja. Bošnjaci su propatili vrlo mnogo, Saudijci gotovo ništa. I kako su ta dva islamska društva – bošnjačko i saudijsko - reagirala na 11. rujan? Bosna i Hercegovina je odmah rekla “Mi smo s Amerikom,” pokrenuta je iscrpna istraga ekstremističke infiltracije u društvu i poduzete su mjere. Za razliku od Bosne, iz Saudijske Arabije nije došla do sada nikakva pomoć. Nije pokrenuta istraga vlastitih građana koji su sudjelovali u napadima. A američka istraga – koja se odnosi na saudijski aspekt cijelog tragičnog događaja - je već više od godinu dana od saudijskih vlasti potpuno blokirana," kaže nam naš sugovornik.

Stephen Schwartz u knjizi Dva lica islama tvrdi da Saudijska Arabija, zbog svog vjerskog fundamentalizma i nasilne politike, uopće nije američki saveznik, već “opasan protivnik”, baš zbog toga što se saudijsko neprijateljstvo skriva pod plaštem navodnog strateškog savezništva.

XS
SM
MD
LG