Linkovi

Može li se demokratizirati konzervativna Saudijska Arabija? (25/2/03) - 2003-02-17


Dnevnik New York Times nedavno je izvjestio da Saudijska Arabija poslije mogućeg rata u Iraku namjerava zatražiti da američke snage napuste saudijsko tlo. Prema pisanju tog newyorškog dnevnika, saudijska kraljevska obitelj također razmatra provođenje demokratskih reformi. Međutim, jedan neimenovani saudijski dužnosnik izjavio je za Reuters da je izvješće Timesa “čisto nagađanje”. O mogućnosti demokratskih reformi u Saudijskoj Arabiji govori Judith Kipper, američka analitičarka čija je specijalnost Srednji istok.

Saudijci govore o demokratskim reformama već godinama, no to ne znači da će zatražiti povlačenje američkih snaga – kaže Judith Kipper. "Mislim da saudijska kraljevska obitelj, posebno princ Abdullah, shvaća da se Saudijska Arabija mora razvijati. 60 do 80 posto te zemlje čine mladi između 15 do 20 godina, kojima treba omogućiti veće sudjelovanje u političkom procesu. Saudijci su poduzeli neke korake u tom smjeru, no to je još uvijek vrlo konzervativno društvo koje se temelji na vjerskim dogmama."

Nema usluga, u igri su interesi

Konzervativni krugovi u Saudijskoj Arabiji smatraju da prisutnost stranih snaga na saudijskom tlu oskrnavljuje islam. Zato bi zahtjev za njihovim odlaskom vjerojatno mogao pomoći u provođenju domaćih reformi. No, hoće li taj zahtjev doista biti i postavljen?

"Ne vjerujem da će Saudijci razvrgnuti vojnu suradnju sa Sjedinjenim Državama. O tome se, očigledno raspravlja, no ne vjerujem da će američka vojska napustiti Saudijsku Arabiju zbog prirode njihovih strateških odnosa, koji traju već više od pedeset godina. Tu nitko nikome ne čini usluge – naime, u interesu je obje strane da se takvi odnosi nastave" - objašnjava gospođa Kipper.

Judith Kipper smatra da se saudijsko društvo neće značajno opirati demokratizaciji i modernizaciji. Veći su problem konzervativni krugovi, koji se u svakom društvu, pa tako i u saudijskom, u načelu protive promjenama. Dapače, prema njenim riječima, mnogi vjeruju da je saudijsko društvo u cjelini konzervativnije od saudijske kraljevske obitelji, da je ona modernija i spremnija na provođenje reformi.

Ako bude promjena, one će biti spore

Ova američka analitičarka smatra da bi se demokratizacija Saudijske Arabije, kao jedne od najutjecajnijih zemalja u regiji, vjerojatno odrazila i na okolne zemlje: "Mislim da bi razvoj i otvaranje Saudijske Arabije imali vrlo pozitivan utjecaj na cijelu regiju. Ostale zemlje Perzijskog zaljeva su otvorenije od Saudijske Arabije. Već su provele neke reforme, tako da Saudijska Arabija ostaje najveća, najmoćnija, najutjecajnija, ali istovremeno i najzatvorenija i najkonzervativnija zemlja regije."

No Judith Kipper upozorava da do promjena neće doći uskoro. Kako kaže, u Saudijskoj Arabiji sve se promjene, zbog prirode saudijskog društva, događaju vrlo sporo, pa ne treba očekivati nikakve revolucionarne reforme. Barem ne u dogledno vrijeme.

XS
SM
MD
LG