Linkovi

VSTV: Tegeltija oslobođen disciplinske odgovornosti


Milan Tegeltija predsjednik VSTV-a
Milan Tegeltija predsjednik VSTV-a

Prvostepena diciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTS) BiH odbacila je tužbu Kancelarije disciplinskog tužioca protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, kao i prijedlog za njegovo privremeno udaljavanje sa ove dužnosti, saopšteno je iz VSTV.


Protiv ove odluke može se izjaviti žalba drugostepenoj disciplinskoj komisiji VSTV-a u roku od osam dana od dana prijema odluke.

Kancelarija disciplinskog tužioca VSTV podnijela je 31. maja disciplinsku tužbu protiv sudije Osnovnog suda u Banjaluci i predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije zbog disciplinskog prekršaja iz Zakona o VSTV-u, te zatražila da on bude udaljen sa dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

Tegeltija je objavio da odlazi na odmor.

Tužba je podnesena zbog susreta tuženog sa Nerminom Aleševićem o kojem su mediji izvještavali prethodnih dana, saopšteno je tada iz VSTV-a.

Tegeltiju Kancelarija disciplinskog tužioca tereti da je počinio disciplinski prekršaj propisan Zakonom o VSTS-u BiH, a odnosi se na "bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva".

Tegeltija je u svojstvu svjedoka postupajućem tužiocu Tužilaštva Bosne i Hercegovine dao izjavu povodom afere zabilježene na video snimku.

Internet portal "Žurnal" objavio je snimak koji dovodi u vezu Tegeltiju s koruptivnim radnjama, odnosno trgovanjem istragama. Predsjednik VSTV-a BiH demantira te navode tvrdeći da se radi o pokušaju njegovog diskreditiranja.

U prošlu srijedu se nekoliko stotina građana okupilo na protestu ispred zgrade pravosudnih institucija BiH, a protest je organizovan nakon što su mediji objavili da je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija navodno uzimao mito.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG