Linkovi

Bivši predsjednik VSTV-a : Neprihvatljivo je i neetično sastajanje sa strankama po kafanama


PERIĆ: Pravosuđem upravljaju nekompetentni
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

PERIĆ: Pravosuđem upravljaju nekompetentni

Sudija Suda Bosne i Hercegovine i bivši predsjednik VSTV-a Branko Perić je za Glas Amerike komentirao je skandal u kojem se našao aktuelni predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija.

Činjenicu da se Tegeltija prema sopstvenom priznanju stotinama puta van radnog mjesta sastajao sa različitim strankama i razgovarao o predmetima Perić ocjenjuje "neprihvatljivim, neetičnim i neprimjerenim ponašanjem jednog sudije i osobe na najvišoj pravosudnoj funkciji".

"Upravo zbog takvog propusta smijenjen je i nekadašnji Glavni tužilac BiH Milorad Barašin. U njegovom slučaju nije se govorilo o mitu već upravo o neprimjerenim kontaktima" kaže Perić u telefonskom razgovoru.

Barašin je 2011. smijenjen sa funkcije glavnog tužioca nakon što je utvrđeno da je imao privatne kontakte sa osobom koja se nalazila na "crnoj listi" UN-a. Odluka je potvrđena i drugostepeno a Barašin je nastavio raditi kao "obični" tužilac u Tužilaštvu BiH.

Perić u razgovoru za Glas Amerike navodi da je više članova VSTV-a javno potvrdilo da se "stotinama puta" tako sastajalo sa strankama, što on smatra potpuno neetičnim ponašanjem za sudije.

Prvi čovjek VSTV-a Milan Tegeltija našao se u aferi nakon što je portal Žurnal objavio da je preko posrednika uzeo mito da bi "ubrzao" predmet, a što je Tegeltija demantirao istovremeno potvrđujući da jeste bio na kafanskom sastanku u Banja Luci sa druga dva aktera, privrednikom iz USK i inspektorom SIPA-e.

Aktuelni sudija Suda BiH Branko Perić kaže da nije optimističan da će predsjednika i članove Vijeća stići kazna za neprimjereno ponašanje i postupke.

"Pravosuđe je dotaklo dno", kaže Perić.

"Ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije ili bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva." stoji u etičkom kodeksu prema kojem su dužni da se ponašaju svi nosioci pravosudnih funkcija u zemlji.

XS
SM
MD
LG