Linkovi

Video magazina Žurnal: Milan Tegeltija napustio sastanak, a inspektor SIPA-e primio novac


Screenshot videa kojeg je objavio magazin Žurnal
Screenshot videa kojeg je objavio magazin Žurnal

Na snimku kojeg je danas nakon vanredne sjednice VSTV-a objavio Žurnal, vidi se kako Marko Pandža, inspektor SIPA-e iz Banja Luke, prima novac od biznismena iz Krajine Nermina Aleševića.

Na snimku od 23. novembra 2018., kako stoji u opisu videa, u jednom ugostiteljskom objektu sastaju se inspektor SIPA-e Marko Pandža i Nermin Alešević, koji želi da se ubrza predmet u sarajevskom tužilaštvu, a u koji je uključen.

Pandža uvjerava Aleševića da je Tegeltija teško pristao na sastanak, jer to ne praktikuje.

„Ti ukoliko želiš njega potkovati kada sjednete, meni se javi, to ćemo ti i ja”, govori Panžda Aleševiću.

Nakon razgovora Pandže i Aleševića dolazi i Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. S njima društvu je i Tegeltijin kum. Prvi čovjek Vijeća zatražio je od Aleševića detalje o predmetu.

„Broj predmeta, ko je prijavljen. Ja ću vidjeti s Dalidom (tadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo) šta je i kako je, pa ću ti onda moći reći”, rekao je Tegeltija Aleševiću.

Nakon toga, Tegeltija govori Aleševiću da inspektoru Pandži dostavi detaljnije podatke, a koje će on poslije proslijediti Tegeltiji.

Ubzro Tegeltija napušta sastanak, a inspektor Pandža i Alešević odlaze iz ugostiteljskog objekta i nastavljaju razgovor vani.

Pandža uvjerava Aleševića da mu problem može riješiti Tegeltija i pita ga za novac, kojeg bi on, kako govori, proslijedio Tegeltiji.

„Ako hoćeš da potkuješ, kako god ti odlučiš”, govori Pandža.

Na snimku se vidi kako Alešević daje novac inspektoru SIPA-e Marku Pandže. Na snimku se čuje i kako Alešević broji do 20 i predaje novac. Žurnal navodi da je riječ o 2.000 maraka.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, na današnjoj vanrednoj sjednici VSTV-a, Sarajevo, 23. maj 2019.
Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, na današnjoj vanrednoj sjednici VSTV-a, Sarajevo, 23. maj 2019.

Tegeltija je negirao da je upetljan u podmićivanje.

Objasnio je na vanrednoj sjednici Visokog i sudskog tužilačkog vijeća da mu je namjera bila da sasluša primjedbe i predmet uvede u zvaničnu proceduru.

„To je uobičajena procedura”, tvrdi Tegeltija, dodavši da ako je to njegova greška, onda je do sada pogriješio 300 puta.

Glas Amerike je kontaktirao Agenciju za istrage i zaštitu gdje je navodno zaposlen inspektor Marko Pandža ali reakciju do ovog trenutka nismo dobili.

XS
SM
MD
LG